Număr record de turiști în această vară în Grecia și în țările mediteraneene. Vacanțele ocupă în 2023 un loc central în prioritățile de consum

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Număr record de turiști în această vară în Grecia și în țările mediteraneene. Vacanțele ocupă în 2023 un loc central în prioritățile de consum / Foto: Unsplash
Număr record de turiști în această vară în Grecia și în țările mediteraneene. Vacanțele ocupă în 2023 un loc central în prioritățile de consum / Foto: Unsplash

Conform unui raport Reuters, după trei ani de restricții din cauza pandemiei și de criza costului de trai în Europa, turismul cunoaște o revenire puternică în Grecia și în țările din sudul Europei. 

Se conturează o vară promițătoare din punct de vedere al turismului pentru Italia, Spania, Grecia și Portugalia, deoarece rezervările timpurii sugerează că aceste țări ar putea înregistra venituri record în acest an.

Astfel, acest aspect aduce speranțe pentru bugetele de stat, care au fost epuizate în urma pandemiei și a măsurilor anti-inflaționiste.

 

Creștere a cererii în segmentul de lux

 

Carlo Messina, CEO al celei mai mari bănci din Italia, Intesa SanPaolo, a menționat într-o discuție cu investitorii că Italia se bucură în prezent de un boom în industria turismului, care este absolut remarcabil. Acesta a subliniat că este extrem de dificil să găsești disponibilitate în hotelurile de 5 stele în cazul în care dorești să îți rezervi o vacanță.

Turismul joacă un rol vital în economiile Europei de Sud. În Italia, industria turismului a generat 100 de miliarde de euro sau 6,2% din PIB în 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să producă prejudicii semnificative sectorului. Dacă luăm în considerare și veniturile mai largi generate de afacerile conexe turismului, această cifră se dublează, ajungând la 13%.

 

Grecia se pregătește să primească un număr record de turiști în acest an

 

În ceea ce privește Grecia, turismul reprezintă nu mai puțin de o cincime din Produsul Intern Brut al țării. Grecia se pregătește să primească un număr record de turiști în acest an. În luna aprilie, ministrul grec al Turismului, Vassilis Kikilias, a afirmat că rezervările pentru vara acestui an indică deja un nou record în ceea ce privește turismul în Grecia.

În primele două luni ale anului, numărul turiștilor străini care au vizitat Italia a înregistrat o creștere de 70,5% față de aceeași perioadă din 2022, conform agenției naționale de statistică. Există perspective că Italia ar putea să se apropie sau chiar să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19, în cazul în care acest trend se menține.

În ceea ce privește Portugalia, datele oficiale arată că în primele trei luni ale anului a înregistrat peste 2,8 milioane de vizitatori străini, cel mai mare număr înregistrat vreodată pentru primul trimestru al unui an.

În Spania, în primul trimestru al anului, numărul turiștilor internaționali a înregistrat o creștere de 41,2% față de aceeași perioadă din 2022, depășind 13,7 milioane de vizitatori, însă încă se situează cu 3,5% sub nivelul înregistrat în trimestrul similar din 2019.

 

Agențiile de turism se așteaptă la venituri fără precedent în 2023

 

Companii aeriene precum Lufthansa, easyJet și Ryanair au confirmat rezervări solide pentru lunile de vară. În anticiparea unei cereri ridicate, Ryanair a luat recent decizia de a comanda 150 de aeronave 737 Max-10 noi și a rezervat încă 150 de astfel de avioane.

Agențiile de turism sunt optimiste în privința cifrelor fără precedent în acest an. Compania germană de turism TUI se așteaptă la venituri solide și un profit mai mare în 2023. În același timp, Alpitour, o companie italiană, estimează că cifra sa de afaceri va înregistra o creștere de 30% în acest an.

Gabriele Burgio, CEO al Alpitour, a menționat că deja observă o cerere foarte mare pentru rezervări de vacanțe pentru Crăciunul din 2023. Compania înregistrează între 30.000 și 35.000 de oferte pe zi, cifre care sunt fără precedent în istoria lor.

Săptămâna trecută, agenția de rating Fitch a menționat în raportul privind menținerea ratingului de credit al Italiei o "revenire puternică" a turismului.

 

Vacanțele ocupă în 2023 un loc central în prioritățile de consum

 

Oamenii s-au săturat să cumpere bunuri și să stea în case, iar revenirea turiștilor are loc în ciuda obstacolelor cu care se confruntă industria. Grevele care au perturbat călătoriile și îngrijorările legate de fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valul de căldură din sud-vestul Europei din anul trecut și inundațiile actuale din unele părți ale Italiei, nu au descurajat dorința de a călători.

"Călătoriile sunt singura cheltuială discreționară pe care oamenii sunt pregătiți să o mențină sau să o crească", a declarat Johan Lundgren, CEO-ul easyJet, în luna trecută.

Unii din industrie susțin că oamenii care au fost limitați în a cumpăra bunuri în timpul pandemiei sunt acum dornici să recupereze timpul pierdut și să se bucure de experiențe de călătorie.

"Se pare că există o schimbare semnificativă în comportamentul consumatorilor, cu vacanțele ocupând un loc central în prioritățile de consum, depășind achizițiile tradiționale precum mașini, telefoane mobile și ceasuri", a declarat Gabriele Burgio de la Alpitour în cadrul unui eveniment din industria hotelieră organizat la Milano.

 

Aproximativ șase milioane de turiști chinezi vor ajunge în Europa

 

În plus, odată cu ridicarea restricțiilor de călătorie impuse sosirilor din China ca urmare a depășirii valului pandemic în această țară, se estimează că aproximativ 6 milioane de turiști chinezi vor ajunge în Europa până la sfârșitul anului, conform estimărilor Institutului de Cercetare a Turismului Extern din China.

Agenția de turism italiană ENIT se arată încrezătoare că un nou profil de turist chinez mai tânăr apare pe scenă, fiind interesat de "experiențe de călătorie în profunzime" care depășesc tururile rapide ale centrelor culturale urbane.

"Chinezii se orientează acum către destinații neglijate anterior, cum ar fi Sicilia, Cinque Terre (Riviera italiană) și destinații de pe litoral care erau ignorate în trecut", afirmă agenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel