Noua Zeelandă ar putea scădea vârsta de vot la 16 ani după decizia Curții Supreme de Justiție

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Noua Zeelandă ar putea scădea vârsta de vot la 16 ani după decizia Curții Supreme de Justiție / Foto: Unsplash
Noua Zeelandă ar putea scădea vârsta de vot la 16 ani după decizia Curții Supreme de Justiție / Foto: Unsplash

Noua Zeelandă ar putea reduce în curând vârsta de vot la 16 ani, după ce o hotărâre istorică a Curții Supreme de Justiție a constatat că vârsta minimă actuală nu este compatibilă cu Declarația drepturilor națiunii.

Neozeelandezii pot vota de la vârsta de 18 ani, însă Declarația drepturilor le oferă dreptul de a nu fi discriminați pe criterii de vârstă la împlinirea vârstei de 16 ani.

Acțiunea în instanță a fost înaintată de grupul de susținere a alegătorilor "Make It 16 in 2020", în încercarea de a obține reducerea vârstei minime.

 

Hotărârea a deschis acum calea pentru ca Make It 16 să își atingă obiectivul

 

Codirectorul Make It 16, Caeden Tipler, a numit hotărârea "istorie" în devenire.

"Împiedicarea mea și a altor tineri de 16 și 17 ani să voteze este o încălcare nejustificată a dreptului nostru de a nu fi discriminați pe criterii de vârstă", a declarat Tipler.

"Guvernul și parlamentul nu pot ignora un mesaj legal și moral atât de clar".

Aceștia au adăugat: "Trebuie să ne lase să votăm".

Tinerii de 17 ani din Auckland au declarat că s-au simțit vexați în timpul alegerilor generale din Noua Zeelandă din 2020 de faptul că nu au putut să voteze pe problemele care au contat pentru ei.

"Am devenit incredibil de frustrat. Am simțit că știam la fel de multe ca și adulții din jurul meu... Eram mai mult decât capabilă să votez", au spus ei, potrivit BBC.

 

Guvernul va elabora un proiect de lege pentru a reduce vârsta la 16 ani

 

Grupul de susținere a drepturilor afirmă pe site-ul său că, în opinia lor, nu există o justificare suficientă pentru a-i împiedica pe tinerii de 16 ani să voteze, în condițiile în care aceștia pot conduce vehicule, lucrează cu normă întreagă și plătesc impozite.

Această convingere are acum sprijinul instanțelor și al nimănui altcuiva decât însăși șefa de la Aotearoa, Jacinda Ardern.

Prim-ministrul neozeelandez a declarat că guvernul va elabora un proiect de lege pentru a reduce vârsta la 16 ani, însă acesta va trebui apoi supus la vot în parlament.

"Personal, susțin o scădere a vârstei de vot, dar nu este o chestiune care ține doar de mine sau chiar de guvern, orice modificare a legii electorale de această natură necesită un sprijin de 75% din partea parlamentarilor", a declarat Ardern, conform Reuters.

 

Partidele politice din Noua Zeelandă au păreri împărțite pe această temă

 

Deși schimbarea are sprijinul premierului neozeelandez, celelalte partide politice din Noua Zeelandă au păreri împărțite pe această temă.

Partidul Verde al națiunii dorește o acțiune imediată pentru reducerea vârstei de vot la 16 ani.

Cu toate acestea, Partidul Național din Noua Zeelandă, cel mai mare partid de opoziție din țară, nu susține schimbarea vârstei.

Reducerea vârstei de vot pentru alegerile locale din Noua Zeelandă necesită doar un vot de aprobare de 51% în Parlament. Reducerea vârstei de vot pentru alegerile generale din țară necesită o majoritate de 75 % în Parlament sau un referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel