Noi bombardamente în Ucraina. Ultimul reactor al centralei nucleare Zaporojia este deconectat de la rețeaua electrică a țării

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Ultimul reactor de la o centrală nucleară din Ucraina a fost deconectat astăzi de la rețeaua electrică a țării, în urma unor noi bombardamente.

Centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Moscova în luna martie, dar este încă operată de personalul companiei nucleare de stat Energoatom.

Energoatom a precizat astăzi într-o declarație pe Telegram: „Astăzi, ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, linia de transmisie (ultima care funcționa) a fost deconectată. Ca urmare, unitatea (reactorului) nr. 6, care în prezent alimentează nevoile proprii (ale centralei), a fost descărcată și deconectată de la rețea”, se arată în comunicat.

 

Bombardamente repetate au lovit teritoriul centralei în ultima lună

 

Kievul și Moscova nu fac decât să dea vina una pe alta pentru bombardamentele periculoase care lovesc neâncetat centrala. De asemenea, Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a amplasat trupe și echipamente militare la centrala electrică.

Reactoarele de la centrală, numărul cinci și șase, rămân în funcțiune, dar sunt în prezent deconectate de la rețea. Din cauza bombardamentelor din ultimele două săptămâni, acestea au suferit deconectări repetate. 

Acest lucru vine după ce șeful unei echipe de experți ONU care a inspectat centrala nucleară joia trecută a declarat că a văzut "ceea ce trebuia să vadă" la fața locului.

 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică va încerca să stabilească o 'prezență permanentă' la centrala atomică

 

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că, în câteva ore petrecute la centrală, el și echipa sa formată din 13 persoane au "adunat o mulțime de informații" despre situația de la fața locului.

'Cred că am reușit în aceste câteva ore să punem cap la cap multe, foarte multe informații', a declarat Grossi de la centrala nucleară. 'Lucrurile pe care trebuia să le văd le-am văzut'. 

'Am realizat ceva foarte important astăzi și ceea ce este important este că AIEA rămâne aici. Să știe lumea că AIEA rămâne la Zaporojia', a declarat Grossi după inspecție.

El nu a precizat câte persoane vor rămâne și pentru cât timp. El declarase anterior că AIEA va încerca să stabilească o 'prezență permanentă' la centrala atomică. 

 

Alimentarea de rezervă a centralei pentru nevoile interne a fost 'avariată' în atac

 

Postând pe Telegram, compania a precizat că alimentarea de rezervă a centralei pentru nevoile interne a fost 'avariată' în atac, provocând o pană de curent.   

Energoatom a adăugat: "Este pentru a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale armatei ruse au provocat oprirea unității și pana de curent a centralei electrice.”, conform Daily Mail.

Două dintre reactoare au fost oprite inițial de Energoatom după ce au fost capturate de forțele rusești pe 4 martie, iar apoi un al treilea după un incident de bombardament pe 5 august.

Și din cauza reparației unui al patrulea reactor, doar reactoarele cinci și șase funcționează în prezent.  Dar săptămâna trecută, ambele fuseseră oprite și apoi repornite. După oprirea de astăzi, doar reactorul șase funcționează în prezent.   

 

Șeful AIEA a părăsit centrala Zaporojia

 

Centrala de la Zaporojia se află pe linia întâi a războiului din sudul Ucrainei și a fost capturată de forțele lui Vladimir Putin în primele zile ale războiului. De atunci, inginerii ucraineni lucrează la fața locului sub pază rusă. 

'Vedem munca dedicată a personalului și a conducerii', a adăugat Grossi, potrivit agenției ruse de presă de stat RIA. 

'În ciuda circumstanțelor foarte dificile, ei își fac treaba cu profesionalism. Ne vom continua analiza'. 

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, Grossi și o parte din echipa sa au părăsit uzina joi după-amiază cu patru dintre cele nouă vehicule cu care a sosit AIEA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel