Nicolae Ciucă, somat să dea Austria în judecată, pe problema Schengen: „Încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale UE“

Nicoleta Nicolau / 28 ian 2023, 11:37

Eurodeputatul popular Eugen Tomac îi cere printr-o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă să demareze procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, referitor la aderarea României la spațiul Schengen. 

Europarlamentarul Eugen Tomac este de părere că în acest fel, Austria „încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale UE“, iar un astfel de demers este unul „legitim din perspectivă juridică“, dar și „o chestiune de demnitate națională“.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene”, scrie Eugen Tomac în scrisoarea adresată premierului Nicolae Ciucă și postată pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă, somat să dea Austria în judecată, pe problema Schengen

 

Politicianul popular consideră că „românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european“, Austria opunându-se, prin votul său, respectării acestor prerogative.

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României”, afirmă europarlamentarul PMP.

Eurodeputatul consideră că „în condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE“.

Eugen Tomac: „Austria încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale UE“

 

„Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat. Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!”, conchide acesta.

Redăm scrisoare integrală a eurodeputatului, adresată premierului Nicolae Ciucă.

Domnului Nicolae Ionel Ciucă

Prim-ministrul României

Domnule Prim-ministru,

Având în vedere:

1. Declarațiile comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziția țărilor lor față de extinderea spațiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație europeană;

2. Declarațiile făcute de reprezentanții Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spațiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE;

3. Eșecul Consiliului informal al JAI din 26 ianuarie 2023, acolo unde România nu a obținut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect;

4. Veto-ul nejustificat al Austriei și Țărilor de Jos față de extinderea Spațiului Schengen, în ciuda Comunicării Comisiei din 16 noiembrie 2022.

Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen.Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene:

• Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2);

• Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE);

• Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE);

• Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE);

• Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);

Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE.

Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României.

Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat.

Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!

Eugen Tomac

Deputat în Parlamentul European

Preşedinte al Partidului Mişcarea Populară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

21 Martie 2023, 11:01 in Știri
Carmen Avram, interviul zilei
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0