Nicolae Ciucă: „Nu există un scenariu sumbru privind asigurarea energiei pentru România”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că autorităţile române nu iau în calcul niciun „scenariu sumbru” privind asigurarea cu gaze şi energie electrică pentru sezonul rece următor.

El a declarat, la Suceava, că România îşi poate asigura cea mai mare parte din nevoia de energie din surse interne.

„Aşa cum arată datele în momentul de faţă, nu există un scenariu sumbru, pentru că România este o ţară care beneficiază de surse de gaze naturale şi, de asemenea, are capacităţi proprii de producere a energiei electrice. Am să vă dau cifre: anul trecut am avut un consum de 58 de terra, 56 au fost produşi de către capacităţile proprii, cealaltă cantitate a fost importată. În orice caz, aproximativ doi terra au fost importaţi. Nu cred că această diferenţă dintre producţie şi import poate să genereze un scenariu sumbru care să ne determine să credem că nu vom putea să asigurăm energia şi gazele necesare”, a afirmat Ciucă.

El a subliniat că singura preocupare a Guvernului este legată de „evoluţia preţului pe piaţa energiei” şi de nevoia de a „identifica instrumentele necesare”, astfel încât să fie asigurată menţinerea preţului la un nivel „pe care putem să ni-l permitem”.

„Singura problemă în momentul de faţă, şi o vedeţi şi dumneavoastră, este cea legată de evoluţia preţului pe piaţa energiei şi cred că aici trebuie să identificăm instrumentele necesare astfel încât să asigurăm menţinerea preţului la un nivel pe care putem să ni-l permitem. Cu certitudine, cetăţenii nu vor fi afectaţi. Există gaze şi energie şi inclusiv partea aceasta de cost, aşa cum a fost asumată prin ordonanţa de urgenţă, rămâne în vigoare”, a adăugat Ciucă. 

 

Vezi și 

 

Nicolae Ciucă, despre posibile remanieri: „Nu cred că e momentul oportun să discutăm acum despre astfel de decizii”

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la Suceava, că nu este oportun ca în acest moment să se discute despre eventuale remanieri guvernamentale.

„Nu cred că este momentul oportun să discutăm acum despre astfel de decizii, în condiţiile în care ne aflăm în prim proces de analiză a ceea ce facem, astfel încât să avem un plan coerent pentru iarna 2022/2023. Discuţiile acestea în care cineva îşi doreşte sau cineva nu îşi doreşte să fie ministru sau doreşte ca cineva din guvern să plece sunt chestiuni care în momentul de faţă nu fac obiectul - cel puţin în perioada imediat următoare - a se întâmpla”, a subliniat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a subliniat că remanierea guvernamentală este atributul premierului, dar că, atunci când va fi cazul, va discuta cu liderii partidelor din coaliţie.

„În calitate de premier am să-mi asum această responsabilitate şi desigur voi avea discuţii cu fiecare dintre liderii partidelor din coaliţie. Şi atunci când va fi cazul şi dacă va fi cazul, vom proceda la remaniere”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel