NATO, reacție la armistiţiul Moscovei de 36 de ore în Ucraina: Rusia a început războiul, iar Putin îl poate opri astăzi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia
Premierul suedez Kristersson: Ușa către NATO nu este închisă, în ciuda disputei cu Turcia

Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin "îl poate opri astăzi", retrăgându-şi trupele din ţara vecină, a reacţionat vineri NATO la anunţul făcut în cu o zi în urmă de şeful statului rus privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, potrivit EFE, titrează Agerpres.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, s-a referit la răspunsul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensiki, care a acuzat Rusia că vrea să "folosească Crăciunul ca acoperire" pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Donbas şi pentru a aduce echipamente şi muniţii mai aproape de poziţiile sale.

"Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile" din Ucraina, a spus Lungescu.

NATO, reacție la armistiţiul Moscovei de 36 de ore în Ucraina: Rusia a început războiul, iar Putin îl poate opri astăzi

 

Aceste atacuri, a adăugat ea, au avut loc, de asemenea, de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, potrivit Moscovei, decizia lui Putin este un răspuns la apelul patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, privind instituirea unui armistiţiu de Crăciun, pe care credincioşii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie.

"NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite", a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

Amintim că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forţelor sale să aplice o încetare a focului în Ucraina. Ordinul este

Încetarea focului va fi valabilă în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox, după un apel lansat în acest sens de către patriarhul rus Kirill, a indicat Kremlinul, citat de AFP.

"Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie", se menţionează în comunicatul Kremlinului.valabil timp de două zile, pe perioada Crăciunului pe rit vechi. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a răspuns lui Vladimir Putin cu privire la "armistițiul" ipocrit propus de Crăciun. Biroul prezidențial ucrainean a comentat încetarea temporară a focului anunțată de Rusia.

Zelenski i-a răspuns lui Putin cu privire la "armistițiul" ipocrit propus de Crăciun

 

După cum a subliniat pe Twitter Mihail Podoliak, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Ucraina nu atacă teritoriul altcuiva și nu ucide civili, așa cum face Rusia.

"Ucraina distruge exclusiv membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său... Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - numai atunci va avea parte de un "armistițiu temporar". Păstrați ipocrizia...", a subliniat Podoliak.

Ulterior, într-un comentariu remis jurnaliștilor, Podoliak a calificat un astfel de gest al Kremlinului drept "exclusiv propagandistic".

"Rusia încearcă pe toate căile posibile să reducă, cel puțin temporar, intensitatea luptelor și intensitatea loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câștiga timp pentru a efectua o mobilizare suplimentară, pentru a construi fortificații pe scară largă în teritoriile capturate și pentru a regrupa armata. Acest lucru nu a putut fi realizat prin mijloace militare. De aceea au fost folosite trucuri standard de informare", a declarat consilierul șefului fracțiunii parlamentare de opoziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel