Nancy Pelosi ATERIZEAZĂ în Taiwan. Beijingul „trimite avioane de luptă” după ce a avertizat că America "va plăti prețul" vizitei sale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Președintele Nancy Pelosi a aterizat marți în Taiwan, pe fondul avertismentelor de la Beijing, în care se amenință că orice politician american care vizitează insula „nu va ajunge la un bun sfârșit' dacă „se joacă cu focul”.

Avionul ei Air Force - în culorile sale distinctive, albastru și alb și cu steagul american pe coadă - a aterizat la Taipei, capitala Taiwanului, la ora locală 22:45. Chinezii și-au ținut promisiunile, având pregătite avioane de luptă.

În timp ce avionul C40 al purtătoarei de cuvânt se apropia de Taipei, avioane de luptă Su-35 ale Forțelor Aeriene chineze traversau Strâmtoarea Taiwan, au relatat mass-media locale.

Iar imaginile înfiorătoare împărtășite pe rețeaua de socializare chineză Weibo par să arate tancuri amfibii pe coasta Fujian, de-a lungul Strâmtorii Taiwan. Alte imagini arată echipamente militare în mișcare în orașul Xiamen.

 

 

Taiwanul i-a făcut o primire călduroasă lui Pelosi

 

Cea mai înaltă clădire a insulei, TAIPEI 101, s-a luminat cu un mesaj de bun venit pentru președintele Pelosi, iar susținătorii au ținut pancarte de bun venit în afara hotelului în care se pare că va sta.

Pelosi este cel mai înalt oficial ales al SUA care vizitează Taiwanul din 1997 încoace. Casa Albă este la curent cu locația ei.

'Președinta zboară la bordul unui avion militar, așa că vom ști', a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în cadrul briefingului de presă de luni, întrebat cum va ști Casa Albă dacă Pelosi a aterizat la Taiwan, conform Daily Mail.

Avionul Air Force al purtătoarei de cuvânt a părăsit marți dimineață capitala malaeziană Kuala Lumpur, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightradar24. Site-ul s-a prăbușit ulterior după ce 300.000 de persoane au încercat să urmărească călătoria lui Pelosi. 

 

Beijingul a avertizat că Statele Unite vor 'plăti prețul' dacă Pelosi va vizita Taiwanul

 

Beijingul a avertizat anterior că Statele Unite vor 'plăti prețul' dacă Pelosi va vizita Taiwanul, în timp ce ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că acei politicieni americani care 'se joacă cu focul' în problema Taiwanului 'nu vor avea un sfârșit bun'.

Moscova a intervenit și ea și a acuzat SUA că 'destabilizează' lumea dacă îi permite lui Pelosi să viziteze Taiwanul.

Pe fondul intensificării avertismentelor din partea Chinei cu privire la vizita lui Pelosi, patru nave de război americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în cadrul unor desfășurări 'de rutină'.

Portavionul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți un oficial al marinei americane. 

 

Taiwanul a făcut, de asemenea, din consolidarea apărării sale o prioritate

 

Taipei a promis că se va apăra și își va trimite forțele militare ca reacție la "amenințările inamicului", pe măsură ce crește riscul ca Beijingul să atace Taiwanul. 

Taiwanul a făcut, de asemenea, din consolidarea apărării sale o prioritate, cu exerciții regulate de apărare militară și civilă, inclusiv desemnarea de adăposturi antiaeriene unde civilii se pot adăposti dacă Beijingul lansează rachete asupra insulei democratice. 

Cele 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului autoguvernat trăiesc sub amenințarea constantă a invaziei Chinei autoritare, care consideră insula ca fiind teritoriul său și a promis că într-o zi o va cuceri, cu forța dacă este necesar.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel