Németh Zsolt, în România: UE este marele perdant al războiului din Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Toate semnalele arată că Uniunea Europeană este un mare perdant al războiului din Ucraina, a declarat miercuri, la Băile Tuşnad, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh.

Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, a participat astăzi la o dezbatere dezbatere organizată în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară Bálvámyos ("Tusványos").

La dezbaterea al cărei temă a fost relaţia între războiul din Ucraina şi Europa Centrală şi de Est, Zsolt Németh a spus că în ceea ce priveşte cursul de schimb al euro, inflaţia şi creşterea preţurilor la energie, pe cerul Europei se adună nori negri, iar acest lucru este însoţit de haosul din diplomaţia internaţională.

În această situaţie, statele din Europa Centrală - dar şi relaţiile dintre Ungaria şi Polonia - sunt supuse unor foarte mari încercări, prin urmare cei din regiune nu pot rămâne puternici decât în măsura în care vor coopera şi îşi vor reprezenta în comun interesele, a spus politicianul ungar.

În prelegerea sa, Zsolt Németh a mai abordat rolul presei în menţinerea unităţii Europei Centrale, problema transporturilor de armament şi cea a sancţiunilor la adresa Rusiei. Oficialul maghiar a explicat că mass-media de astăzi - "care operează ca parte a războiului hibrid" - a lansat, pe mai multe fronturi, un atac asupra prieteniei dintre Ungaria şi Polonia.

Németh Zsolt, în România

 

Potrivit oficialului ungar, în privinţa Poloniei, în mass-media maghiară se poate observa un stereotip pro America, în timp ce în presa poloneză avem o situaţie inversă, Ungaria fiind prezentată ca având o atitudine pro Rusia. Mass-media este liberă în ambele ţări, mai liberă decât în multe dintre statele vest-europene, dar în cazul unei "relaţii nepotrivite" poate limita foarte mult libertatea de mişcare politică a unei ţări, a avertizat Zsolt Németh.

În ceea ce priveşte livrările de arme, Zsolt Németh a precizat că Ungaria şi Polonia adoptă două poziţii diametral opuse în această problemă. Polonezii ajută cu arme victima, Ucraina, în timp ce Ungaria pledează pentru o politică de pace activă, în interesul păstrării păcii în Transcarpatia, a spus preşedintele Comisei pentru politică externe a Parlamentului de la Budapesta.

Zsolt Németh a menţionat că aceiaşi doi poli extremi pot fi observaţi şi în ceea ce priveşte sancţiunile; potrivit părţii maghiare, restricţiile au efect doar pe termen lung, rezultatele acestora fiind vizibile abia după câteva luni sau chiar după câţiva ani, deşi efectele războiul pot fi resimţite deja pe întreg continentul. În ciuda celor două poziţii divergente, în esenţă discutăm doar despre "instrumente" politice; în ceea ce priveşte obiectivele strategice şi direcţia de progres a Europei Centrale nu există nicio dispută între Ungaria şi Polonia, a explicat preşedintele comisiei de politică externă.

UE este marele perdant al războiului din Ucraina

 

ZsoltNémeth a confirmat că obiectivul comun este crearea unei Ucraine independente, care să facă parte din Uniunea Europeană şi care să se integreze în funcţionarea regiunii. Însă pentru asta este nevoie de pace, astfel că trebuie încheiat cât mai curând un acord de pace, un acord de armistiţiu între părţile aflate în conflict, a atras atenţia politicianul ungar.

ZsoltNémeth a subliniat că acest război nu poate distruge relaţiile între ţările din Europa Centrală, şi nici nu o va face, la fel cum nu o va putea face nici cu prietenia între Ungaria şi Polonia, cu toate că în privinţa acesteia din urmă este nevoie de "o atenţie sporită".

În sinteză, Zsolt Németh a atras atenţia asupra faptului că în relaţiile dintre cele două state trebuie făcută o distincţie clară între "disputele cu privire la mijloace şi scopuri" şi trebuie găsită unitatea cu privire la obiective.

În cadrul dezbaterii, Miklós Bakk, profesor al Universităţii Sapientia, a susţinut o prezentare despre trecutul şi semnificaţia relaţiilor dintre Ungaria şi Polonia, Csoma Botond, liderul grupului parlamentar al UDMR, a vorbit despre evoluţiile de până acum ale războiului dintre Rusia şi Ucraina, iar Jerzy Snopek, fostul ambasador polonez la Budapesta, a susţinut o prezentare despre poziţia Poloniei faţă de războiul din Ucraina, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel