Muzeul Ivan Patzaichin, primul din România care devine parte a rețelei culturale europene de prestigiu Bauhaus European Center

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Muzeul Muzeul Ivan Patzaichin / Sursă foto: Facebook - Muzeul Ivan Patzaichin / Credite foto: Mani Gutau
Foto: Muzeul Muzeul Ivan Patzaichin / Sursă foto: Facebook - Muzeul Ivan Patzaichin / Credite foto: Mani Gutau

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a făcut publică joi, la ceremonia de inaugurare a Muzeului Ivan Patzaichin - Centrul de Inovare Comunitară, vestea că muzeul este prima instituție din România inclusă în prestigioasa rețea Bauhaus European Center.

Anunțul a venit în cadrul festivităților de deschidere ale muzeului, la care au participat atât oficialități, cât și turiști, fiind marcat de acordarea unei plachete fiicei campionului olimpic, Ivona Patzaichin-Rusu.

"Ministerul Culturii este proaspăt partener într-o reţea culturală internaţională Bauhaus European Center şi ne-am gândit, ca proaspăt intraţi în acest circuit cultural internaţional, ca prima distincţie pe care o oferă Ministerul Culturii de ambasador local în Bauhaus European Center să vină şi să rămână la Mila 23, la Muzeul Ivan Patzaichin", a declarat ministrul Culturii.

În discursul său de la eveniment, oficialul guvernamental a subliniat importanța personalității lui Ivan Patzaichin.

"Realizarea muzeului contribuie la prezentarea publică a unor performanţe ce au în spate nişte valori de excepţie care, dacă ar fi asimilate de cât mai mulţi din noi, societatea noastră ar fi mult mai bună, mai ales într-un context în care disensiunile, agresiunile, clivajele politice, toată ura asta care s-a însămânţat între oameni şi în societate, riscăm să ne aducă într-o situaţie în care ne va fi greu să construim", a menţionat Raluca Turcan.

În cadrul festivității, au luat cuvântul și reprezentanți ai Guvernului și personalități din lumea sportului, care au evidențiat importanța contribuției lui Ivan Patzaichin.

"Suntem aici atât de mulţi şi cu o energie atât de bună pentru că tata a fost iubit. (...) Sunt absolut convinsă că dacă el ar fi fost aici, ar fi iubit foarte mult locul ăsta, i-ar fi plăcut la nebunie", a declarat Ivona Patzaichin-Rusu.

Inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin a fost un eveniment desfășurat sub patronajul UNESCO

 

"Acesta este mai degrabă un centru cu multiple vocații și tocmai datorită acestei diversități, care adună în același loc elemente culturale, de la patrimoniul construit la cel imaterial, și care promovează dezvoltarea durabilă și educația, va fi un pol de activități educaționale și, nu în ultimul rând, un centru de cercetare științifică pe tema Deltei," a explicat expertul din cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Codrin Tăut.

De asemenea, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a menționat că centrul din satul Mila 23 poate găzdui rezidențe culturale.

"E foarte important că acest centru nu a fost gândit doar ca un muzeu static, ci ca un punct viu de acţiune şi rezidenţe. Cred că ar fi ideal să ajungem aici cu ceva tematic care să fie în legătură cu muzeul, cu creativitatea şi cu interpretarea artei tradiţionale româneşti", a menţionat Jicman.

În timpul ceremoniei de inaugurare a centrului din Mila 23, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a fost decorat de către Președinția României cu ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria I - "Arhitectură", în timp ce Florica Zaharia, doctor în arte vizuale, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, fondatoarea Muzeului Textilelor din Băița, a primit ordinul "Meritul Cultural" în grad de "Cavaler".

De asemenea, Romfilatelia a lansat o coliță dedicată Muzeului Ivan Patzaichin.

Muzeul Ivan Patzaichin a fost construit pe locul fostei case a părinților lui Ivan, folosind elemente constructive sustenabile precum lemn, cânepă și stuf, ca un exemplu al practicilor de construcții ecologice aliniate specificului local din Delta Dunării.

Complexul include un turn-observator înalt de 18 metri, care adăpostește un muzeu, un pavilion pentru diverse activități culturale, artistice, educative și comunitare, o zonă dedicată gastronomiei din Delta Dunării și un spațiu pentru rezidențe artistice.

Muzeul va fi deschis publicului începând de vineri, cu o serie de activități programate și va fi accesibil de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită capacității limitate, vizitarea muzeului se va face exclusiv pe bază de programare online, prin intermediul aplicației Delta lui Ivan, disponibilă pentru descărcare în Apple Store și Play Store, conform unui comunicat de presă al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, scrie Agerpres. 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel