Muntele Athos, finanțat de români. Cine sunt donatorii

StiriDiaspora Team / 8 apr 2018, 22:31 Salveaza PDF Comentarii

Mănăstirea Vatoped de pe muntele Athos este specială pentru români. În primul rând pentru că sute de ani, domnitorii români, de la Ștefn cel Mare, la Neagoe Basarab, au finanțat construcții, dar și traiul zilnic. În al doilea rând, ajutoarele, ca și credincioșii din România, continuă să vină și în ziua de astăzi. Dezvăluirile au fost făcute la emisiunea România te iubesc, de la Pro TV.

"Mănăstirea păstrează şi urmele legăturii acestui spaţiu cu ţara noastră. De-a lungul timpul, domnitorii din Ţările Române au susţinut şi finanţat puternic Muntele Athos. Sute de ani la rând. Aici în Vatoped, Ştefan cel Mare a construit portul şi clădirea portului. Dovadă este acolo pe acel perete. Este un basorelief în care domnitorul moldovean închina Maicii Domnului clădirea. Iar sub clădire se vede stema Moldovei. Datează de la 1496.

Numai în arhivele Vatopedului se păstrează peste 14 mii de hrisoave care vorbesc despre daniile şi legăturile romanilor cu acest loc. Danii, domnitorii romani au făcut însă în tot muntele şi multe mănăstiri au rezistat sute de ani doar cu acest ajutor. La Vatoped, turnul de apărare a fost construit de Neagoe Basarab. La fel şi paraclisul de la intrare, crama şi multe altele. Ajutoare vin şi acum din România cu tirul iar românii ajung aici în număr tot mai mare", a spus jurnalistul Alex Dima de la PRO TV.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy