Muncitorii străini, esențiali pentru Italia: românii, în topul lucrătorilor într-un domeniu important

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia are nevoie de contribuția muncitorilor străini: doar 158.000 sunt originari din România și Polonia Foto ILUSTRATIV
Italia are nevoie de contribuția muncitorilor străini: doar 158.000 sunt originari din România și Polonia Foto ILUSTRATIV

Italia are nevoie de contribuția lucrătorilor străini, iar sectorul casnic este un exemplu în acest sens: din cei 961.000 de lucrători casnici obișnuiți chestionați de Inps în 2021, 672.000 sunt străini, aproximativ 70% din total. 

Deși cea mai reprezentată naționalitate este cea română (cu 145.000 de lucrători angajați în acest sector), componenta extracomunitară este cea care prevalează: din cei 672.000 de lucrători străini, de fapt, doar 158.000 sunt originari din țările UE (România și Polonia), față de nu mai puțin de 514.000 din țările non-UE.

În detaliu, cu 95 de mii de lucrători angajați în sectorul casnic în 2021, Ucraina este cea mai reprezentată naționalitate în componenta non-UE. O cifră, se arată în dosar probabil destinată să crească în 2022, ca urmare a conflictului ruso-ucrainean izbucnit în februarie 2022, care a determinat numeroși refugiați, în majoritate femei, să se refugieze în Italia.

"Rămânem convinși", comentează Andrea Zini, președintele Assindatcolf, "că pentru a inversa tendința avem nevoie de politici pe termen lung care vizează reformarea bunăstării în toate fațetele sale, începând cu programarea fluxurilor de intrare.”

Italia îmbătrânește rapid și are nevoie de muncitori in sectorul casnic

 

„Dimpotrivă", continuă el, "în Italia, de mai bine de un deceniu, în decretele anuale privind fluxurile nu au fost alocate cote dedicate sectorului intern. Aceasta este o deficiență gravă care pune presiune asupra familiilor donatoare, care au deja dificultăți în a găsi pe piață personal pentru îngrijirea persoanelor în vârstă și a copiilor".

"Absența unor politici sociale adecvate, atât pentru a sprijini numărul tot mai mare de familii care au nevoie de asistență, cât și pentru a proteja lucrătorii străini, în special femeile, care sunt angajate masiv în acest sector", spune Luca Di Sciullo, președintele Centrului de Studii și Cercetări IDOS, "se cumulează cu o cerere din ce în ce mai mare și mai presantă, într-o țară care îmbătrânește rapid, care se depopulează în comunele din interiorul ei și ai cărei tineri au reluat masiv emigrarea, agravând condițiile răspândite de muncă ilegală, exploatare și abuzuri".

Această situație necesită intervenții de reglementare specifice, organice, atente la nevoile actorilor implicați, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel