Motorină la doar 1.08 euro, în Ungaria: „Jumătate din Europa alimentează la noi”. Ce efecte are plafonarea prețurilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Plafonarea preţurilor la carburanţi în Ungaria a făcut ca „jumătate din Europa“ să vină să-şi facă plinul la benzinăriile de acolo. Însă fermierii locali se plâng că nu îşi pot lucra culturile din cauza lipsei de benzină şi motorină.

Companiile de transport de pasageri şi de marfă avertizează că întreg lanţul de aprovizionare este pus în pericol de lipsa de carburanţi. Guvernul asigură că Ungaria are benzină şi motorină suficiente pentru toţi, în timp ce MOL, una dintre cele mai mari companii de rafinare din regiune, acuză probleme de logistică, notează Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

Preţul scăzut al benzinei şi motorinei este atractiv pentru şoferii şi transportatorii străini, iar vânzările din benzinăriile de pe autostrăzi au crescut puternic. În acest context, benzinăriile se plâng de apro­vizionarea neregulată cu carburanţi, iar în unele cazuri au fost nevoite să se închidă pentru că li s-au epuizat stocurile, scrie Observator.

 

Benzină și motorină mai ieftine în Ungaria

 

Lucrările agricole la culturile primăvară s-au oprit deja la mai multe ferme din Ungaria pentru că fermierii nu au întotdeauna acces la com­bustibil, potrivit Asociaţiei Naţionale a Cooperativelor şi a Pro­du­cătorilor Agricoli. Repre­zentaţii fer­mierilor şi producă­torilor spun că ei sunt cele mai mari victime ale aprovizionării cu combustibil: în timp ce preţul motorinei la benzinării este de 480 de forinţi (1,08 euro) pe litru, fermierii care achiziţionează mo­torină de la un furnizor direct trebuie să plătească un preţ zilnic de 600 - 700 forinţi (1,62 - 1,88 euro) pe litru.

MOL nu livrează către aceşti clienţi din cauza problemelor logistice. Drept urmare, mai multe ferme au fost nevoite să suspende temporar lucrările câmpului pe care le fac primăvara. Acestea nu pot fi amânate fără consecinţe. Dacă problemele nu se rezolvă, Ungaria se va confrunta cu o penurie de cereale, avertizează fermierii.

Gravitatea situaţiei şi necesitatea inter­venţiei guvernului au fost in­dicate şi de companiile maghiare de tran­sport de pasageri şi marfă, care au emis o notificare în care aver­ti­zează că lanţurile de aprovizionare ale ţării sunt puse în pericol de lipsa de carburanţi.

 

„Jumătate din Europa alimentează la noi”

 

În tot acest timp, „jumătate din Europa alimentează de la noi“, spune Eszter Bujdos, directorul general al Holtankoljak.hu, un site independent de comparare a preţurilor carburanţilor, El a subliniat că, din cauza plafonării preţurilor, accesul din benzinării este îngreunat. De asemenea, rezervele de motorină s-au epuizat în benzinăriile de pe autostrăzi, în special în cele de pe M1.

Benzinăriile spun că se tem şi ele de o penurie temporară de carburanţi. De la sfârşitul lunii februarie, plafonul de preţ de 480 de forinţi se aplică şi companiilor care vând carburant vrac, drept urmare majoritatea restricţionează cantităţile vândute, iar unele au încetat deja să vândă.

La staţiile de alimentare ale Shell din Ungaria echipate cu pompe de joasă presiune şoferii pot cumpăra combustibil de până la 25.000 forinţi, adică puţin peste 67 de euro. MOL a transmis săptămâna trecută că 30% din importurile de combustibil au dispărut după ce au încetat vânzările celorlalţi angrosişti de pe piaţa din Ungaria.

 

Plafonarea prețurilor la carburanți, pentru a proteja populația

 

Guvernul din Ungaria insistă asupra plafonării preţurilor la carburanţi pentru a proteja populaţia, astfel încât participanţii la piaţă s-au adaptat cum au putut la această situaţie: au restricţionat cantităţile vândute, au dus campanii de conştientizare sau chiar au închis benzinăriile.

Autorităţile locale spun că Ungaria nu duce lipsă de benzină şi motorină, dar există probleme de logistică, cisternele nu mai ajung peste tot, mai ales din cauza cererii suplimentare şi a faptului că benzinăriile sunt golite mai.

 

Cât a ajuns să coste astăzi un litru de benzină în România

 

În plin val de scumpiri, vine şi o veste bună. După aproape o săptămână cu preţuri în jur de 8 lei, carburanţii dau semne de ieftinire. Şi cotaţiile petrolului continuă să scadă. 

Carburanţii s-au ieftinit în medie cu 20 de bani pe litru. În Capitală, cea mai ieftină benzină costă 7,7 lei, iar cea mai ieftină motorină 7,8 lei. Există şi staţii de alimentare unde preţurile sunt ceva mai mari.

În Bucureşti, cea mai scumpă benzină costă 8,1 lei, iar cea mai scumpă motorină 8,2 lei. Asta în condiţiile în care în urmă cu o săptămână, litrul de carburant se vindea în medie cu 7,9 lei.

Existau şi staţii de alimentare care au mărit foarte mult preţurile. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel