Motivele pentru care 13 milioane de germani trăiesc sub pragul sărăciei. Pensionarii, cei mai afectați (studiu)

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Risc crescut de sărăcie în Germania pentru o anumită categorie (Foto: Freepik)
Risc crescut de sărăcie în Germania pentru o anumită categorie (Foto: Freepik)

Potrivit celui mai recent raport Paritätische, aproape 13 milioane de germani trăiesc în sărăcie, iar unul din cinci pensionari este deja afectat sau riscă să ajungă în această situație până în 2025. Printre cauzele identificate se numără pensiile insuficiente, costurile ridicate cu locuințele și îngrijirea, dar și disparitățile regionale puternice.

Aproximativ 13 milioane de persoane trăiesc în sărăcie în Germania, adică 15% din populație, potrivit celui mai nou raport privind sărăcia, publicat la 29 aprilie de Asociația Paritätische Welfare. Documentul relevă o realitate îngrijorătoare: unul din cinci pensionari este afectat de sărăcie, iar tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani reprezintă grupa demografică cea mai expusă.

Venitul mediu al persoanelor aflate sub pragul sărăciei a fost anul trecut de 921 de euro, în scădere față de 981 de euro în 2020, ajustat cu modificările de preț. Pragul de sărăcie este stabilit la 1.381 de euro pentru o persoană singură și 2.900 de euro pentru o familie formată din patru membri.

Din datele raportului reiese că 24,8% dintre tinerii între 18 și 25 de ani sunt considerați săraci. Imediat după ei, pensionarii constituie al doilea cel mai afectat grup: aproape 20% dintre cei în vârstă trăiesc sub pragul de sărăcie. Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații, în special cele peste 65 de ani (21,4%) și cele peste 75 de ani (21,8%).

De ce ajung germanii în risc de sărăcie

 

Printre cauzele majore identificate se numără nivelul insuficient al pensiilor, lipsa unei pensii minime eficiente și costurile mari cu locuințele. Autorii raportului cer reformarea sistemului de pensii, astfel încât nivelul acestora să ajungă la 53%, dublat de o pensie minimă care să prevină sărăcia. În prezent, guvernul federal a stabilit, în urma negocierilor din coaliție, ca pensia să fie fixată la 48% până în 2031, măsură criticată de specialiști din cauza poverii fiscale pe care o presupune.

Totodată, raportul atrage atenția asupra poverii costurilor locative, care afectează în mod disproporționat persoanele cu venituri mici. „Persoanele afectate de sărăcie nu doar că au venituri lunare prea mici, dar sunt și puternic împovărate de cheltuielile cu locuința”, precizează documentul. Mai bine de 40% din venitul acestor persoane este direcționat către costurile locative. Asociația recomandă crearea de locuințe accesibile și măsuri pentru temperarea creșterii chiriilor, ca soluții esențiale pentru prevenirea sărăciei.

Raportul scoate în evidență și o altă problemă presantă: costurile ridicate ale îngrijirii în aziluri. Acestea au crescut semnificativ în ultimii ani, iar în prezent depășesc 3.000 de euro pe lună, o sumă inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Deși contribuțiile scad odată cu durata șederii, nivelul acestora rămâne prohibitiv. Pensia brută medie a unui pensionar în Germania este de 1.350 de euro, însă pentru mulți aceasta nu este singura sursă de venit.

Discrepanțele regionale sunt, de asemenea, notabile. În timp ce în Bavaria rata sărăciei este de 11,8%, în Saxonia-Anhalt ajunge la 22,3%, iar în Bremen – statul cel mai afectat – se ridică la 25,9%.

„Pierderea puterii de cumpărare din ultimii ani agravează situația financiară deja dificilă a milioane de persoane afectate”, a declarat Joachim Rock, directorul general al Paritätischer Gesamtverband. Acesta a făcut apel la guvernul federal să plaseze lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale pe primul loc în agenda politică. Potrivit raportului, rata generală a sărăciei a crescut cu 1,1% față de anul anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel