Moscova se aşteaptă ca NASA să transporte din nou cosmonauţi ruşi spre Staţia Spaţială Internaţională

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rusia speră să trimită cosmonauţi la bordul ISS cu ajutorul NASA începând din 2022.

Autorităţile de la Moscova se aşteaptă ca NASA să înceapă să transporte din nou cosmonauţi ruşi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unor vehicule americane şi speră că această colaborare să fie reluată în 2022, a declarat miercuri directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), citat de Reuters, scrie Agerpres. 

Rusia a rămas singura ţară capabilă să transporte echipaje de astronauţi spre ISS din 2011, când NASA a decis să retragă din circulaţie navetele sale spaţiale şi să îşi orienteze resursele spre explorarea spaţiului îndepărtat.

Agenţia spaţială americană şi-a reluat zborurile



Agenţia spaţială americană şi-a reluat zborurile spre ISS luna trecută cu ajutorul noii capsule spaţiale Crew Dragon, dezvoltată de SpaceX, iar autorităţile de la Moscova speră să obţină mai multe locuri la bordul acestor capsule pentru cosmonauţii ruşi cu ocazia unor misiuni viitoare.

Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), a spus că a discutat această chestiune cu omologul lui american, precum şi despre extinderea participării Rusiei la proiectul ISS dincolo de anul 2025, potrivit unui interviu publicat de agenţia de presă Interfax.

Relaţiile tensionate dintre Washington şi Moscova s-au extins şi în domeniul spaţial, însă Dmitri Rogozin a declarat că cele două agenţii spaţiale plănuiesc să finalizeze acordul în privinţa utilizării comune a capsulei Crew Dragon în prima jumătate a anului 2022, după ce administratorul general al NASA, Bill Nelson, va întreprinde o vizită oficială la Moscova.

O potenţială candidată pentru a zbura spre ISS



La începutul lunii decembrie, Dmitri Rogozin a menţionat-o pe Anna Kikina, singura femeie cosmonaut din cadrul Roscosmos, drept o potenţială candidată pentru a zbura spre ISS la bordul capsulelor spaţiale americane.

În noiembrie, oficialii din Statele Unite au acuzat Rusia că a periclitat siguranţa ISS după ce a provocat o serie de deşeuri spaţiale pe orbita joasă a Pământului, despre care au spus că vor reprezenta pentru mulţi ani de acum înainte un pericol pentru activităţile spaţiale.

La începutul lunii decembrie, Roscosmos a anunţat că ISS a executat o manevră de modificare temporară a orbitei sale de zbor pentru a evita coliziunea cu un fragment desprins dintr-un fost lansator spaţial american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel