Moment unic. 96 de salve de tun în memoria Reginei Elisabeta a II-a (video)

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

96 de salve de tun sunt trase, chiar acum în Hyde Park, pentru a marca fiecare an din viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

96 de salve de tun, trase, astăzi, în Regatul Unit, pentru a marca fiecare an din viața reginei Elisabeta a II-a. Moartea acesteia a dus la declanșarea planului „Operațiunea Unicorn”, în cadrul căruia trupul suveranei va fi adus de la castelul Balmoral la Londra.

Salutul tunurilor va urma după ce clopotele vor bate la Westminster Abbey, Catedrala St Paul și Castelul Windsor, marcând moartea reginei, joi.

Nouăzeci şi şase de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieţii reginei Elisabeta a II-a, au fost trase simultan vineri din mai multe puncte emblematice ale Regatului Unit, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, care a împlinit la 6 februarie şapte decenii pe tron.

La Londra, armata a tras salve din Hyde Park şi Turnul Londrei, salve au fost trase şi în Scoţia şi Ţara Galilor de la castelele din Edinburgh şi Cardiff, precum şi în alte locuri precum Belfast (Irlanda de Nord), Plymouth şi Gibraltar, precum şi de pe nave aflate pe mare, potrivit EFE.

Moartea suveranei este comemorată vineri şi de Camera Comunelor, ai cărei deputaţi au ţinut un minut de reculegere la prânz şi îi vor aduce un omagiu până la ora 22.00.

În deschiderea sesiunii omagiale, noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a menţionat că Elisabeta a II-a a fost unul dintre 'cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată' şi a spus că a 'reinventat monarhia' pentru epoca modernă.

Primul ei fiu născut, în vârstă de 73 de ani, va fi proclamat oficial regele Charles al III-lea sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul St James din Londra.

Regina a murit la vârsta de 96 de ani, după ce a servit ca monarh timp de 70 de ani.

Elisabeta a II-a s-a stins din viață joi, la Balmoral, în Scoția, după luni de zile de îngrijorare cu privire la starea sa de sănătate.

Familia regală senior, inclusiv Charles, William și Andrew au zburat pentru a fi alături de ea în ieri după-amiază.

Charles, care a devenit rege la moartea mamei sale, a declarat: "Plângem profund trecerea în neființă a unei Suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth, precum și de nenumărate persoane din întreaga lume".

Moment unic. 96 de salve de tun în memoria Reginei Elisabeta a II-a 

 

Înmormântarea reginei va fi, conform tradiției, o înmormântare de stat, o onoare rară, rezervată de cele mai multe ori suveranului.


Singurul monarh care nu a avut parte de funeralii de stat în ultimii 295 de ani a fost Eduard al VIII-lea, care a abdicat.

Ziua în care regina moare urmează o serie de planuri atent construite, care au fost puse la punct încă din anii 1960, într-un proces numit "Operațiunea London Bridge".

Anul trecut, un raport a aruncat o nouă lumină asupra specificului modului în care se va desfășura protocolul în orele și zilele care vor urma decesului monarhului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel