Moldova, copleșită de refugiații ucraineni. Spania vrea să preia o parte din ei

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Aproximativ 80 000 de refugiați ucraineni se află în Republica Moldova, o provocare pentru o țară săracă precum cea condusă de Maia Sandu. 

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri la Chişinău că Spania este dispusă să primească circa 2.000 din cei aproximativ 80.000 de refugiaţi ucraineni care se află în prezent în Republica Moldova, relatează agenţia EFE.

Anunţul a fost făcut de premierul spaniol într-o declaraţie acordată presei alături de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Vizita sa în Republica Moldova, prima efectuată de un şef al guvernului spaniol, coincide cu ziua ce marchează o sută de zile de la începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Condamnând ''agresiunea brutală'' a lui Vladimir Putin, Pedro Sanchez a asigurat asupra solidarităţii Spaniei atât faţă de Ucraina, cât şi faţă de ţările care suferă în mod special consecinţele războiului, Republica Moldova printre ele.

''Spania este alături de (Republica) Moldova'', a spus premierul spaniol, reafirmând susţinerea pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional, care includ şi autoproclamata republică Transnistria.

Premierul Pedro Sanchez, în vizită la Chișinău. Maia Sandu: "Situația e complicată"



Sanchez, care va vizita la Chişinău şi centrul de primire a refugiaţilor, a lăudat modul ''exemplar'' în care Republica Moldova a ajutat refugiaţii ucraineni. În acest context, el a oferit posibilitatea ca, dacă este necesar, aproximativ 2.000 din cei circa 80.000 de refugiaţi ucraineni aflaţi în Republica Moldova să fie relocaţi în Spania.

La rândul ei, Maia Sandu a atras atenţia că în Republica Moldova situaţia provocată de războiul din Ucraina este ''complicată'' şi a subliniat că ţara sa a pledat din primul moment pentru pace şi şi-a deschis graniţele pentru refugiaţii ucraineni.

Ea a explicat şi efectele războiului asupra economiei Republicii Moldova, atât din cauza imposibilităţii de a exporta şi importa mărfuri prin porturile ucrainene cât şi în urma impactului creşterii preţurilor, relatează Agerpres. 

Republica Moldova va primi sume suplimentare de bani de la Uniunea Europeană

 

Comisia Europeană a propus, vineri, transferul sumei de 26,2 milioane euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, care fusese planificată iniţial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus, către programele similare cu Ucraina şi Republica Moldova, informează Executivul comunitar.

"Ucraina şi Republica Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE se angajează ferm să coopereze pe termen lung cu acestea. Apropierea persoanelor care trăiesc de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE şi întărirea colaborării dintre regiunile şi părţile interesate de la nivel local din UE cu parteneri ucraineni şi moldoveni reprezintă un pas concret în ceea ce priveşte promovarea păcii şi a securităţii în regiune", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Concret, aceste fonduri pot sprijini dezvoltarea serviciilor de sănătate, pot consolida capacitatea instituţională a autorităţilor publice ucrainene şi moldovene, pot finanţa dezvoltarea de proiecte de educaţie şi cercetare sau sisteme de incluziune socială şi programe de formare profesională pentru refugiaţi.

În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (IEV CTF) şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Prin urmare, patru programe Interreg transfrontaliere care implică Ucraina şi Republica Moldova ( Ungaria/Slovacia/România/Ucraina, Polonia/Ucraina, România/Moldova, România/Ucraina), precum şi două programe transnaţionale - Programul transnaţional pentru regiunea Dunării şi Interreg NEXT privind bazinul Mării Negre - vor beneficia de o finanţare majorată cu 68% pentru anul 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel