Moartea Reginei Elisabeta a II-a. Liz Truss şi înalţi parlamentari britanici jură credinţă noului rege

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie au început procesul de jurământ de credinţă faţă de noul rege, Carol al III-lea, informează PA Media/dpa.

Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza ''constrângerilor de timp'', doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară.

Sir Lindsay a fost primul parlamentar care a depus jurământul, urmat de decanul (tatăl) Camerei, Sir Peter Bottomley, şi de decana (mama) Camerei, Harriet Harman.

Prim-ministrul Liz Truss a rostit jurământul 

 

"Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu".

Cu toate acestea, tuturor parlamentarilor și egalilor li s-a oferit șansa de a depune un nou jurământ, ca gest simbolic al unei noi ere în istoria Marii Britanii și pentru a marca tradiția parlamentarilor de a-și arăta loialitatea față de Coroană.

Numeroși parlamentari s-au aliniat pentru a depune jurământul, inclusiv Sir Keir Starmr, în calitate de lider al Opoziției, liderul SNP Westminster, Ian Blackford, liderul Lib Dem, Sir Ed Davey, liderii partidelor mai mici din Parlament și vicepremierul Therese Coffey.

 

Regele Carol al III-lea a devenit Suveran joi la ora 18.30

 

Regalitatea sa regală a fost confirmată mai devreme în cursul zilei de astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului de Aderare, format din politicieni de rang înalt, pari, episcopi și membri ai casei regale.

A fost declarată o proclamație în cadrul primei reuniuni televizate din istorie a consilierilor privilegiați și apoi a fost citită de la balconul Palatului St James, unde au avut loc evenimentele.

Regele Charles însuși a făcut o declarație și a depus jurământul în fața țării de a accepta Proclamația.

El este acum confirmat oficial ca rege și toți slujitorii Coroanei, inclusiv politicienii, trebuie să-și arate fidelitatea față de el.

Oportunități similare vor fi oferite în parlamentele scoțian și galez, precum și în Adunarea Irlandei de Nord, atunci când aceasta va putea fi rechemată după suspendarea sa actuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel