Ministrul mediului, precizări despre măştile medicale şi mănuşile chirurgicale: „Trebuie incinerate sau reciclate“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Măştile medicale şi mănuşile chirurgicale trebuie colectate separat şi să fie ori incinerate, ori reciclate la fabricile de ciment prin procesare, pentru că nu se poate ca astfel de deşeuri să fie abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi, a declarat, vineri, într-o intervenție la Digi 24, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

 

„Toţi cei care se gândesc să aibă acţiuni care să aducă atingere sănătăţii populaţiei sau mediului trebuie să înţeleagă că toleranţa noastră faţă de ei va fi zero. Mă bucur foarte mult că ai mei colegi de la Garda de Mediu au intervenit prompt şi, la sesizarea din 13 mai, pe 14 mai s-au deplasat aici, în judeţul Ilfov, şi au dispus Primăriei Dobroieşti măsura ecologizării şi igienizării zonei de acele deşeuri medicale. Astăzi, cazul se află în cercetare penală şi a fost reţinut cel care s-a făcut vinovat şi sper ca, pe perioada anchetei, cei de la Ministerul Afacerilor Interne şi cei de la Garda Naţională de Mediu să sancţioneze prompt. Aşa cum am declarat de la începutul stării de urgenţă, atunci când este vorba despre deşeuri medicale trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri şi toţi cei care se fac vinovaţi trebuie să plătească. În această perioadă a stării de urgenţă, când toţi am fost afectaţi sub o formă sau alta de această pandemie, nu se poate ca astfel de deşeuri în loc să ajungă la incinerare aşa cum era firesc, au ajuns să fie abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi”, a spus Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Ministrul de resort a adăugat că, în prezent, există la nivel naţional ONG-uri şi retaileri care dispun şi administrează locuri special amenajate pentru colectarea separată a măştilor de unică folosinţă. „Tot ceea ce înseamnă măşti, mănuşi chirurgicale trebuie colectate separat şi să ajungă să fie ori incinerate, ori reciclate la fabricile de ciment prin procesare. În momentul de faţă, sunt la nivel naţional organizaţii non-guvernamentale şi operatori retaileri care şi-au administrat în cadrul propriilor business-uri locuri speciale în care se poate ca aceste măşti să fie colectate separat şi, evident, acestea vor ajunge la incinerare”, a menţionat demnitarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel