EXCLUSIV  Ministrul Intotero, măsuri importante pentru românii din diaspora

Bogdan Cotiga / 17 iul 2018, 13:03 Salveaza PDF Comentarii
Natalia Intotero
Natalia Intotero

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a explicat care sunt cele mai importante modificări legislative care îi afectează pe milioanele de români din diaspora.  

Ministrul a descris cele mai importante modificări ce vor avea impact asupra comunitățiilor de români plecați în strainătate.  "Recent a fost adoptată legea 299 și după un an de dezbateri. Legea cuprinde posibilitatea ca Minsterul de Externe să trimită din țară atașați pe diaspora. Foarte importantă este și introducerea burselor pe care România le va putea acorda în diaspora. De exemplu în Ucraina, este foarte greu ca etnicii români să studieze în limba română. Așa că prin această lege sunt prevăzute 1000 de burse de 200 de lei pentru elevii de clasa întâi pentru a le facilita învățarea și în limba maternă. Aceste burse au posibilitatea de extindere și pentru clasa a 2-a și sperăm ca anii următori să putem să le oferim la mai multe clase", a precizat Intotero. 

Beneficii pentru profesori și pentru cei implicați

Ministrul a adăugat că prin aceeași lege 300 de profesori din Ucraiana vor participa la cursuri de perfecționare în centrele din România. "O altă modificare importantă a fost înființarea unei agenții în subordinea ministerului pe care îl conduc care va avea rolul de a crea politici publice pentru diaspora având în vedere schimbările rapide prin care trece diaspora. Am observat că de câțiva ani, diaspora este mai împlicată în acțiunie de păstrare a identității naționale și văd că s-a schimbat ceva și în solicitarile și așteptările pe care diaspora le are de la statul român", a adăugat ministrul. 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy