Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen: „Să extindem un sistem stricat nu poate funcționa”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen

Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia acestei ţări faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria şi Croaţia, relatează vineri ziarul Kurier, citat de DPA.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner pentru Kurier.

Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară. Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.

 

Spaţiul Schengen: Vot pe 8 decembrie



Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere.

Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. 

 

Vezi și 

 

România, invitată în Schenghen de Comisia Europeană: "Este momentul să spunem: Bine aţi venit!". Decizie istorică!

 

România este invitată în Schengen de Comisia Europeană. Colegiul Comisarilor UE a adoptat astăzi o poziție favorabilă aderării Romaniei, Bulgariei și Croației la Spatiul Schengen.

„România, Bulgaria și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen. Comisia Europeană invită toate țările membre să ia act de această realitate. Cele trei țări merită să fie pe deplin europene, să aibă privilegiul de a fi membri, care include condiții ca managemant efectiv al granițelor europene, vize Schengen uniforme, cooperarea cu forțele de ordine cu alte țări și cooperarea la sistemul de informare Schengen.

Cele trei țări au dovedit că îndeplinesc condițiile, au toate instrumentele pentru a manageria bordierele externe, stafful lor bine instruit a contribuit la această decizie. Bulgaria și România au fost vizitate luna trecută de experți ai Comisiei Europene care au evaluat dezvoltările în ceea ce privește instrumentele necesare pentru managerierea Schengen. Această misiune nu numai că a răspuns întrebărilor, ci și a dovedit că aceste țări sunt pregătite și pun în aplicare cerințele pentru a adera”, a declarat comisarul european, Ylva Johansson.

„Este momentul să spunem 'Bine aţi venit'. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (...) Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea. 

Comisia solicită Consiliului să ia pe 8 decembrie decizia necesară pentru a permite participarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Ylva Johansson a amintiti și de rezoluțiile Parlamentului European de susținere a aderării celor trei state.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel