Florin Cîțu: Ministerul Finantelor Publice contra Eurostat, cine MINTE?

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Senatorul liberal Florin Cîțu se întreabă cine minte după ce Eurostat a publicat deficitul bugetar pentru trimestrul I din 2019 la 4.5% din PIB: Ministerul Finantelor Publice contra Eurostat, cine MINTE?

"Ministerul Finantelor Publice contra Eurostat, cine MINTE?

Eurostat a publicat deficitul bugetar pentru trimestrul I din 2019 la 4.5% din PIB.

MFP a publicat deficitul bugetar pentru trimestrul I din 2019 la doar 0.5% din PIB.

Minte cineva?

Stiu, pare o întrebare retorica avand în vedere că vorbim de Теодорович și echipa lui din MFP plătita cu sute de mii de euro anual din sinecuri.

In ceea ce priveste cifra publicata de MFP eu am dubii că este reala. Pâna nu vom avea o comisie de ancheta a executiei bugetare pentru 2017 si 2018 eu spun că datele MFP sunt MASLUITE.

Dar, mai sunt două diferente importante între ce publica MFP si Eurostat (pe langa faptul ca MFP mai “aranjeaza" datele).

In primul rând - MFP publică un executia pe cash iar Eurostat ia in calcul si angajamentle viitoare de cheltuieli ESA. Adica Eurostat arata o imagine REALA a presiunii asupra bugetului in timp ce MFP se joaca cu facturile si cu amanarile platilor.

In al doilea rand- aici apare diferenta MAJORA- Eurostat elimina influentele sezoniere. Adica ne da TENDINTA pe termen mediu si lung. Cand vorbim de analiza trimestriala metoda Eurostat este cea indicata.

Concluzii:

- deficitul publicat de Eurostat arata tendinta de crestere a deficitului bugetar pe termen mediu si lung si o presiune in crestere asupra bugetului. Adica MFP trebuie sa TAIE mult mai mult in partea a doua a anului pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB.

- analizele in UE se fac pe deficitul ESA si nu pe cash. Doar tarile din lumea a treia mai folosesc deficit bugetar pe cash pentru ca il pot MANIPULA mai usor. Deficitul ESA si deficitul STRUCTURAL arata imaginea REALA.

- din nou MFP arata ca “expertii” acestei institutii sunt depasiti. Daca, asa cum mi se mai spune, ar exista si experti in MFP atunci acestia ar pune mai presus interesul national si nu ar permite astfel de manipulari, cum este comunicatul de ieri al MFP, sa iasa in spatiul public. MFP va avea DOAR profesionisti in guvernarea liberala nu functionari de cariera si Yes Men.

Foarte IMPORTANT:

- o analiza serioasa a deficitului bugetar se uita la deficitul structural si al cel ESA. MFP le IGNORA pentru ca stie că nu le poate manipula - sunt PUBLICATE de EUROSTAT nu de MFP.

Deficitul bugetar publicat de EUROSTAT arata ca în 2019 este nevoie de TAIERI masive de cheltuieli si CRESTERI de TAXE pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% pe CASH. Uitați de banii pentru primări si pensii.", a scris Florin Cîțu pe Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel