Minciunele (uscățele) - rețeta străbunicii pas cu pas: Secretul care transformă un aluat banal într-un desert spornic, iubit de toată familia

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
minciunele, uscatele, cirighele
minciunele, uscatele, cirighele

Fie că le cunoaștem sub umele de minciunele, de uscățele, sau cirighele, cu toții ne amintim de acea foaie de aluat simplă, tăiată cu rola ondulată și cum bucățile de aluat astfel formate se înfoiau la prăjit, devenind irezistibil de crocante și de fine.

Bineînțeles, originea rețetei de minciunele este cu mult mai îndepărtată decât credem și nu bunicile sau mamele noastre au „inventat-“o. După unele surse, pare-se că tocmai din Roma antică ar veni această rețetă.

Citește și AIOLI, cel mai bun sos de usturoi. Un rafinament mediteranean, simplu și rapid

Minciunele sunt făcute dintr-un aluat simplu, care nu necesită drojdie - lucru foarte bun în aceste vremuri când banalul ingredient mai avea puțin și ajungea să fie listat pe bursă ;).

Laura Laurențiu, una dintre cele mai îndrăgite bloggerițe culinare din România a adaptat rețeta „clasică“ din cartea Silviei Jurcovan. Iată cum suna rețeta „updatată“ a celebrelor niciunele ale străbunicii.

Ingrediente pentru Minciunele

 

1 ou;

1 gălbenuș;

50 de grame de smântână cu minimum 20% grăsime;

20 de grame de unt cu 82% grăsime;

10 ml rom (nu esență, ci chiar rom);

1 praf de sare;

coajă rasă de la 1 lămâie mică (doar partea galbenă);

1 plic de zahăr vanilat;

200-230 de grame de făină + 1-2 linguri pentru presărat;

ulei din abundență pentru prăjit;

zahăr pudră vanilat pentru presărat.

 

Aluatul

 

Într-un castron încăpător adăugăm oul întreg, gălbenușul, untul moale, smântâna, romul, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Le amestecăm pe toate cu o lingură, pe cât posibil mai omogen.

După ce lichidele și grăsimile s-au omogenizat, începem să adăugăm făina, exact 200 de grame. În funcție de mărimea ouălor folosite și de calitatea făinii, e posibil să fie nevoie de maximum 30 de grame în plus. Adăugăm, deci, câte o lingură de făină și amestecăm cu lingura până este încorporată. În curând, lingura nu ne va mai fi de mare ajutor, este momentul să luăm la frământat al nostru aluat de minciunele.

Începem să frământăm aluatul de minciunele în castron. Trebuie să-l simțim la mână mai moale decât pe cel de paste de casă, va fi mai ușor de frământat. Frământăm până când se desprinde complet de pe pereții castronului. După ce aluatul de minciunele nu mai este lipicios, îl scoatem din castron și continuăm să-l frământăm pe planul de lucru, insistent, cam zece minute bune.

În final, aluatul de minciunele trebuie să fie foarte neted și elastic. Îl modelăm într-o bilă. Acoperim bila de aluat cu un castron de sticlă și îl lăsăm să se odihnească pe planul de lucru măcar 30 de minute. La fel ca la aluatul de paste, și acest aluat de minciunele ne va semnala el singur când e destul de odihnit. Când pe cupola vasului de sticlă se vor strânge multe broboane de apă, atunci putem deja lucra cu aluatul.

 

Modelarea minciunelelor

 

Presărăm planșa de lucru cu puțină făină. Așezăm aluatul de minciunele pe planul de lucru și îl presărăm și pe el cu făină. Cu sucitorul, întindem aluatul într-o foaie nu mai groasă de 2 mm. Cu cuțitul sau cu un decupator de patiserie, tăiem aluatul de minciunele, întins în foaie subțire, în fâșii late cam de 3 cm.

Tăiem fâșiile în bucăți de 12-15 cm. Facem o mică tăietură cu cuțitul la mijlocul fiecărei bucăți. Apucăm un capăt al bucății de aluat și-l trecem prin tăietură. Astfel, obținem aspectul înnodat, specific pentru minciunele. Suntem gata să le prăjim!

Țineți cont că expresia ”baie de ulei” trebuie luată ca atare, de această dată. Va fi nevoie să turnați în tigaie cam 1 litru de ulei, să fie un strat suficient de adânc și de bine încins pentru ca minciunele să nu atingă fundul tigăii niciodată, doar să plutească. Minciunelele sunt foarte subțiri și fragile și s-ar arde ușor, prin contact cu fundul tigăii.

Pregătim de la început o tavă așternută cu strat dublu de hârtie absorbantă de bucătărie, pe care vom scoate minciunelele după prăjire.

Dacă prăjiți minciunelele la tigaie, pentru a aproxima temperatura din baia de ulei, probați cu o lingură de lemn. Dacă atunci când se bagă coada lingurii de lemn în ulei, în jurul se întorc pe partea cealaltă cu o furculiță lungă și se lasă lăsat până devin aurii (2 minute).

Odată prăjite, minciunelele ajung pe stratul de hârtie absorbantă pregătit de la început, să se dreneze de uleiul în exces. Iată cum arată, aurii și pline de bășici!

Minciunelele se presară cu zahăr pudră vanilat și sunt gata de servit ca atare, sau alături de o cana de lapte, ceai, iaurt sau chiar la un pahar de bere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel