Minciună ”demontată” a propagandei ruse: Ucraina nu va trece la recrutare obligatorie a femeilor între 18 și 60 de ani

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Pe canalele de Telegram apărut o fotografie cu un document fals atribuit Statului Major General al Ucrainei, care vorbește despre necesitatea mobilizării femeilor între 18-60 de ani.

Recrutarea obligatorie a femeilor în Forțele Armate ale Ucrainei nu este reală, informațiile difuzate pe canalele rusești sunt false. Acest lucru a fost anunțat duminică, 12 iunie, de către serviciul de presă al Centrului pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei.

Minciună ”demontată” a propagandei ruse: Ucraina nu va recruta obligatoriu femeile între 18 și 60 de ani

 

În documentul fals se afirmă că birourile militare de înrolare trebuie să pregătească liste cu femeile aflate deja în registrul militar și să le mobilizeze până pe 15 iunie. În plus, documentul precizează că până la 31 iunie centrele de recrutare trebuie să înregistreze femeile cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

„Această informație nu este adevărată, iar documentul în sine este fals”, a spus un oficial ucrainean.

Iinformațiile false au fost destinate „consumatorilor casnici” pentru a destabiliza situația într-o serie de regiuni ale țării.

Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa

 

Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat joi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează agenţiile AFP şi DPA.

Numărul ucrainenilor care după acea dată au trecut graniţa fără a reveni în Ucraina până pe 7 iunie este însă mult mai mare, de circa 7,3 milioane.

Alţi circa 2,3 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara începând din 24 februarie s-au întors între timp în Ucraina. Potrivit ONU, aceştia au revenit mai ales pentru a-şi revedea apropiaţii, a verifica starea proprietăţilor deţinute, pentru a munci sau a-i ajuta pe alţi ucraineni să plece din ţară. Aceste date ar putea cuprinde şi persoanele care au plecat din Ucraina şi au revenit în ţară de mai multe ori şi nu disociază revenirile temporare de cele definitive.

Conform statisticii ONU, circa 90% dintre ucrainenii plecaţi în străinătatea după lansarea agresiunii ruse sunt femei şi copii, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani fiind obligaţi să rămână pentru a putea fi înrolaţi în armată.

Alţi circa 8 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU (OIM).

Mai mult de jumătate din trecerile graniţei dinspre Ucraina au fost către Polonia, respectiv 3,8 milioane de sosiri, dintre care 1,15 milioane de persoane au fost înregistrate pe loc ca refugiaţi.

Sute de mii de ucraineni şi-au găsit de asemenea refugiu în alte state vecine, şi anume Ungaria, România, Slovacia sau Republica Moldova, fiecare dintre acestea înregistrând oficial zeci de mii de refugiaţi.

Dar, după Polonia, majoritatea refugiaţilor ucraineni au fost înregistraţi în state europene care nu sunt vecine cu Ucraina. Astfel, circa 780.000 au fost înregistraţi în Germania, aproape 367.000 în Republica Cehă, peste 118.000 în Spania şi zeci de mii în numeroase alte state.

''Nivelul de solidaritate faţă de refugiaţi observat în aceste ţări este extraordinar'', subliniază UNHCR, care salută mai ales protecţia specială acordată rapid refugiaţilor ucraineni de către statele UE.

Tot potrivit UNHCR, de la începutul invaziei ruse peste 1,1 milioane de persoane s-au refugiat din Ucraina în Rusia şi aproape 17.000 în Belarus, dar organizaţia nu dispune de date despre numărul revenirilor din aceste două ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1