Militarii ROMÂNI din Afganistan SPUN de ce au devenit ȚINTELE talibanilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură stirileprotv.ro
Sursa foto: captură stirileprotv.ro

Militarul român ucis în Afganistan în urma exploziei unei mașini-capcană a fost decorat cu ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. În memoria lui, în toate unitățile din țară s-a ținut un moment de reculegere.

Nivelul de alertă în rândul militarilor aflați în Afganistan este la cel mai înalt nivel, din cauza atacurilor numeroase care s-au produs în această țară în ultima vreme. În această săptămână, doi români și-au pierdut viaţa în capitala Kabul.

Riscurile la care sunt expuşi militarii români aflaţi în Afganistan au crescut în ultimele luni - spun cei aflaţi în teatrele de operaţii. Nivelul de alertă pe care Ministerul Apărării îl menţine în rândul lor este, acum, maxim.

Locotenent - colonel ILIE MELINTE, COMANDANT BATALIONUL 300 INFANTERIE MECANIZATĂ: „Atacurile au avut un trend crescător în această jumătate a anului. probabil în această perioadă, datorită incertitudinii situaţiei politice din Afganistan”, potrivit Știrile PRO TV.

Căpitan ONOFREI CRISTIAN VALENTIN, BATALIONUL 300 INFANTERIE MECANIZATĂ: „Am avut câteva atacuri în bază cu rachete, au fost reacţii diferite dar lumea s-a mobilizat. Când ni s-a raportat ca toată lumea este în regulă, am răsuflat uşuraţi”.

 

„Mai aveam o zi să încheiem misiunea”

 

În cazul caporalului Ciprian-Ştefan Polschi, de la Batalionul de Operaţii Speciale din Buzău, lucrurile au stat însă cu totul altfel. Militarul şi-a pierdut viaţa după ce vehiculul în care se află a fost spulberat de explozia unei masini-capcana, în apropierea zonei verzi din capitala Afganistanului.

Caporalul a fost decorat post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce în unităţile militare din ţară s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui.

De la începutul anului, 11 militari romani au fost răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan. O parte erau din Batalionul 300 - întors vineri în ţară.

SERGIU CONSTANTIN, BATALIONUL 300 INFANTERIE MECANIZATĂ: „Cel mai greu mi-a fost acum la sfârşit, când au avut colegii un incident, şi aveam şi noi un militar în patrulă, eram la ultima patrulă, mai aveam o zi să incheiem misiunea. Colegii au fost bine, sunt pe picioarele lor”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel