EXCLUSIV  MII de români conduc ILEGAL în Germania. Ce trebuie să facă pentru a intra în legalitate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

În prezent, sute sau poate chiar mii de români conduc pe teritoriul Germaniei, făra să aibă acest drept. Se distrug familii, oameni, din această cauză. Descoperă mai multe detalii și informații utile într-un material exclusiv ȘtiriDiaspora.

Viorica Robina, instructor auto și consilier MPU în Germania, a vorbit, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora, despre situația românilor stabiliți în această țară în ceea ce privește drepul de a conduce, precum și despre soluțiile pe care le au la îndemână cei care se află în ilegalitate.

"Astăzi, vorbim de sute, dacă nu chiar mii de români care conduc pe teritoriul Germaniei fără să aibă acest drept. Să explic: în primul rând avem o lege care a intrat în vigoare la 01 ianuarie 2007. Potrivit acestei legi, fiecare cetățean european trebuie să-și facă permisul de conducere în țara în care locuiește minim 185 de zile dintr-un an calendaristic.

Din păcate, miile de români care se stabilesc în Germania și notifică oficial autoritățile din această țară (obțin hârtia de la primăria numită Anmeldung). Din acel moment, foarte mulți dintre cei care nu au și doresc să obțină un permis de conducere merg înapoi în țară și semnează la școala de șoferi o declarație pe proprie răspundere că locuiesc cel puțin 185 de zile în România pentru a se înscrie la cursuri.

Problema este că permisul obținut NU este acceptat în Germania. În fond, ei conduc fără dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei.

Aceeași situație este și în cazul celor care dețin deja un permis categoria B și merg în România pentru a obține alte categorii. Aceste permise NU sunt valabile pe teritoriul Germaniei, în cazul în care posesorul locuiește mai mult de 185 de zile în această țară", spune Viorica Robina, consultant MPU în Germania.

Polițiștii germani ridică permisele în trafic

 

"De foarte multe ori se întâmplă ca românii să fie opriți în trafic și să le fie ridicate permisele de conducere. Fiind caz penal, aceștia primesc o amendă și 6 luni de suspendare a dreptului de a conduce pe teritoriul Germaniei. Totodată, aceștia nu au dreptul de a depune cerere pentru a obține un asemenea act", mai spune Viorica.

Practica nu este însă unitară, unii oameni ai legii lăsându-i să plece.

Ce se întâmplă cu permisul și ce trebuie să faci pentru a-l recupera?

 

"Odată reținut, actul ajunge la Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), ulterior fiind trimis în România. De la Biroul de Permise (Fahrerlaubnisbehörde) se eliberează un fel de recomandare în care se solicită dovada efectuării testului MPU (Medizinisch-Psychologische Untersuchung). Românii nu știu acest lucru și nu merg să facă acest test pentru a obține un permis de conducere german.

Autoritățile din România ridică din umeri

"Din păcare, alte soluții nu prea sunt. Autoritățile din România îi iau la rost pe cei care ajung în această situație, legându-se de declarația pe proprie răspundere semnată în țară", mai spune Viorica Robina.

Permise români Germania - nemții încalcă legea voit

 

Instructorul auto precizează că există foarte multe situații în care românii merg să-și preschimbe permisul românesc cu unul german, reușind acest lucru fără teste suplimentare sau alte eforturi. Însă Viorica atrage atenția că acest "favor" pe care-l fac funcționarii nemți este ilegal și are repercursiuni mai târziu, atunci când românii se trezesc după 6 sau 12 luni cu o scrisoare în cutia poștală în care sunt anunțați că trebuie să dea permisul înapoi, acesta nefiind valabil. Soluția în acest caz este una singură: românii trebuie să facă școala de șoferi în Germania.

"Cine spune 'Eu am preschimbat, nu am probleme' trebuie să se gândească mai bine. Eu am zeci de cazuri pe masă de acest tip", mai spune Viorica Robina.

Concluzie: cei care locuiesc în Germania mai mult de 6 luni pe an și vor să respecte legea în ceea ce privește dreptul de a conduce, trebuie să meargă la Autoritățile germane pentru susținerea testului MPU (Medizinisch-Psychologische Untersuchung).

Viorica locuiește de 29 de ani în Germania și este intructor auto din anul 1997. Din 2017, a renunțat la activitatea principală și a deschis un birou de consultanță și școlarizare MPU, din dorința de a-și ajuta conaționalii din această țară. Până în prezent, sute de români i-au trecut pragul pentru ajutor, unele cazuri fiind, după cum spune chiar ea, "de-a dreptul tragice".

 (w460)

Cei care au rămas fără permis sau vor să intre în legalitate o pot contacta pe Viorica pe pagina sa de Facebook sau pe contul personal.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel