Mii de locuitori din Mariupol, deportați forțat în Rusia: „Le iau pașapoartele și alte documente ucrainene“ - Consiliul municipal

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Apar informații potrivit cărora mii de locuitori din districtul Levoberezhny din Mariupol sunt duși cu forța în Rusia, susține Consiliul municipal din Mariupol.

Consiliul susține că 15.000 de locuitori din oraș au fost deportați ilegal până în prezent, în condițiile în care conflictul din Ucraina intră în cea de-a 29-a zi, scrie Sky News.

Cei care au fost deportați au fost duși mai întâi într-o așa-numită tabără de filtrare înainte de a fi forțați să se urce în autobuze pentru a părăsi regiunea.

"Chiar acum, autobuzele care au plecat din Zaporizhzhya spre Berdyansk pentru a evacua locuitorii din Mariupol sunt blocate. Aparent, acest lucru se face doar pentru a împiedica oamenii să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina", au declarat autoritățile locale.

Mii de locuitori din Mariupol, deportați forțat în Rusia

 

Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, s-a confruntat cu agresiunea rusă din 24 februarie, când forțele Kremlinului au invadat orașul.

În cazul în care Mariupol ar cădea, acest lucru ar permite Moscovei să formeze un coridor terestru între regiunile estice Donețk și Luhansk și Crimeea, care se află deja sub control rusesc.

În total, aproximativ 15.000 de orășeni au fost expulzați ilegal, adică jumătate din toți locuitorii din Mariupol, care se află pe malul stâng.

"Ocupanții îi forțează în mod ultimatumatic pe oamenii deja în război să urce în autobuze. Există, de asemenea, dovezi că ocupanții ruși iau pașapoartele oamenilor și alte documente ucrainene", a declarat serviciul de presă al primăriei într-un comunicat.

Locuitorii deportați din Mariupol sunt duși în tabere de filtrare, iar de acolo sunt distribuiți în diferite orașe îndepărtate din Rusia. Până în prezent, se cunosc 6 mii de locuitori din Mariupol deportați.

„Le iau pașapoartele și alte documente ucrainene“ - Consiliul municipal

 

 

Primăria formează o bază de deportați și va lucra la întoarcerea cetățenilor ucraineni, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko.

În prezent, la Mariupol continuă luptele grele pentru eliberarea orașului de ocupanți, pe care aceștia l-au cucerit la începutul războiului ruso-ucrainean. În tot acest timp, inamicul a blocat evacuarea locuitorilor, livrările de alimente, a atacat spitale și adăposturi și nu a permis înmormântarea cadavrelor.

Potrivit ultimelor cifre, numărul victimelor în urma agresiunii rusești din Mariupol a ajuns deja la peste 3.000.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel