„Mega-tsunami-ul” Covid se instalează în China. Imagini teribile cu șiruri lungi de cadavre duse în crematorii - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Mega-tsunami-ul” Covid se instalează în China. Imagini teribile cu șiruri lungi de cadavre duse în crematorii - VIDEO
„Mega-tsunami-ul” Covid se instalează în China. Imagini teribile cu șiruri lungi de cadavre duse în crematorii - VIDEO

China va pune capăt pe 8 ianuarie carantinei obligatorii la sosirea în ţară, ultima restricţie majoră din cadrul strictei sale politici sanitare denumite „zero COVID”, care a izolat timp de aproape trei ani acest stat asiatic de restul lumii, informează AFP.

Noua decizie intervine într-o perioadă în care China se confruntă însă cu o creştere bruscă a numărului de infectări după renunţarea la majoritatea restricţiilor sanitare la începutul acestei luni.

Începând din ianuarie, doar un test COVID-19 cu rezultat negativ, realizat înainte cu cel mult 48 de ore, va mai fi cerut pentru a permite accesul pe teritoriul chinez, a precizat luni seară într-un aviz Comisia Naţională pentru Sănătate, o instituţie care deţine statutul unui minister al Sănătăţii.

China este singura mare economie a lumii care continua să impună la sosirea pe teritoriul său perioade de carantină ce afectau turismul, deşi durata acestora a fost redusă în ultimele luni.

În prezent, carantina constă în doar cinci zile petrecute la hotel, urmate de trei zile de monitorizare la domiciliu.

 

Nu mai consideră COVID-19 ca o „pneumonie”



Comisia Naţională pentru Sănătate a declarat că nu mai consideră COVID-19 ca o „pneumonie”, ci ca pe o maladie „contagioasă” mai puţin periculoasă.

Potrivit autorităţilor chineze, această nouă clasificare sanitară nu mai justifică măsurile de carantină.

Comisia Naţională pentru Sănătate a evocat de altfel şi o reluare progresivă a călătoriilor în străinătate pentru cetăţenii chinezi, fără să prezinte însă un calendar al acestei măsuri. Doar deplasările din motive urgente erau până acum permise.

Graniţele ţării au rămas aproape complet închise pentru cetăţenii străini începând din 2020.

China a încetat de aproape trei ani să mai emită vize turistice, în timp ce legăturile aeriene internaţionale au fost puternic reduse.



Explozie a numărului de infectări



Din 2020, China impunea măsuri stricte, în numele unei politici denumite „zero COVID”, care a permis protejarea angajaţilor din sectoarele de mare risc şi a categoriilor de persoane cu rate mici de vaccinare.



Guvernul de la Beijing a renunţat, fără preaviz, pe 7 decembrie, la majoritatea restricţiilor sanitare, în contextul nemulţumirii tot mai mari a populaţiei şi al impactului considerabil asupra economiei.

De atunci, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut exploziv, stârnind temeri legate de o posibilă mortalitate ridicată în rândul vârstnicilor, deosebit de vulnerabili în faţa COVID-19.

Numeroase crematorii ai căror reprezentanţi au fost contactaţi de AFP au raportat în ultimele zile un aflux neobişnuit de cadavre aduse pentru incinerare.

Situaţia a fost în mare măsură ignorată de presa chineză.

Spitalele sunt aglomerate, în timp ce medicamentele antigripale sunt mai greu de găsit în farmacii, într-o perioadă în care întreaga ţară învaţă să convieţuiască cu noul coronavirus.

Preşedintele chinez Xi Jinping a ordonat luni „construirea unui bastion” împotriva COVID-19 şi „protejarea vieţilor” din China.

Declaraţia a reprezentat primul comentariu public făcut de preşedintele chinez după renunţarea la majoritatea măsurilor sanitare.



„Un bastion”



„Prevenţia şi controlul COVID-19 în China se confruntă cu o nouă situaţie şi cu noi sarcini”, a declarat luni preşedintele Xi Jinping.

„Trebuie să desfăşurăm o campanie de sănătate patriotică mai concentrată (...) şi să construim un bastion solid împotriva epidemiei”, a adăugat liderul de la Beijing, citat de televiziunea de stat CCTV.

Această relaxare a restricţiilor antiepidemice ar putea cauza moartea unui milion de persoane în următoarele luni, potrivit estimărilor formulate de mai multe studii occidentale.

Duminică, China a anunţat că nu va mai publica statisticile zilnice asociate pandemiei de COVID-19. Acele date erau extrem de criticate întrucât erau total decalate în raport cu actualul val epidemic din întreaga ţară.

Potrivit bilanţului oficial, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a înregistrat doar şase decese provocate de COVID-19 după ridicarea restricţiilor. Acest bilanţ este mult subevaluat, potrivit mai multor experţi din domeniul sănătăţii.

 

Noi metodologii



Chinezii au constatat în ultimele zile un decalaj flagrant între statisticile oficiale şi infectările, precum şi decesele, observate la un număr mare dintre rudele şi apropiaţii lor.

Marea metropolă Guangzhou, care are o populaţie de 19 milioane de locuitori, a anunţat amânarea pentru „după 10 ianuarie” a ceremoniilor funerare.

O altă sursă de controverse: doar persoanele decedate în mod direct din cauza unei insuficienţe respiratorii asociate COVID-19 sunt de acum contabilizate ca fiind victime ale acestei maladii, în virtutea unei noi metodologii a autorităţilor sanitare chineze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel