DNA ajunge până în Madagascar pentru a face cercetări în cazul lui Radu Mazăre

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Judecătorii instanței supreme au admis, vineri, solicitarea DNA Constanța de a cere autorităților din Madagascar să își dea acordul pentru ca Radu Mazăre să poată fi cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu.

„Admite solicitarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa. Sesizează Ministerul Justiţiei din România în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar, referitoare la obţinerea consimţământului în vederea efectuării urmăririi penale şi a eventualei judecăţi a suspectului Mazăre Radu Ştefan în cauza ce formează obiectul dosarului nr.204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, arată decizia de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICC).

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Conform legii, Mazăre nu poate fi judecat sau cercetat penal în alte dosare față de cel pentru care a fost extrădat.

„Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”, potrivit articolului 74 din legea 302/2004.

În acest context, pentru a continuă cercetarea penală pe numele fostului edil al Municipiului Constanța, procurorii au nevoie de aprobarea autorităților din Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În același dosar au fost condamnați și Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

În prezent, Radu Mazăre mai este judecat într-un alt dosar, cel al Campusului Social „Henri Coandă”. Emilian Schwartzenberg, Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre) și Avraham Morgenstern sunt și ei inculpați în acest caz.

Totodată, pe rolul instanțelor se află și cazul Polaris, în care Mazăre e judecat pentru că a luat mită peste șapte milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Strutinsky pentru a-i asigura acestuia din urmă câștigarea unor licitații organizate de Primăria Constanța.

Un alt dosar ce îl vizează pe fostul edil al Constanței este cel în care este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate. În același dosar, în fața judecătorilor a ajuns și Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, acuzată pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor.

În faza de urmărire penală se află dosarul „Riviera Residence”, în care procurorii DNA fac cercetări cu privire la faptul că Radu Mazăre și alte persoane din Primăria Constanța au emis ilegal autorizaţia de construire a Riviera Residences, imobil situat pe plaja Mamaia, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel