UPDATE. Mario Draghi: „Demisionez din funcția de premier!”. Sergio Mattarella a respins demisia

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul italian Mario Draghi şi-a informat joi colegii de cabinet că urmează să îşi prezinte demisia, în cursul serii. Demisia va fi înaintată preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, informează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE 21:10

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins, joi seară, demisia premierului Mario Draghi, cerându-i să revină în Parlament pentru a verifica dacă mai are sau nu majoritate, în ceea ce este un efort de evitare a alegerilor anticipate.

------------------------------------------

Știrea inițială

 

Draghi a constatat că „nu mai există” o coaliţie guvernamentală funcțională, după ce una din formaţiunile partenere, Mişcarea 5 Stele, nu a participat la votul de încredere solicitat de guvern în Parlament pentru un pachet de măsuri sociale.  

„În seara asta demisionez din funcția de premier al Italiei. Voturile de astăzi în Parlament sunt un fapt foarte semnificativ din punct de vedere politic. Majoritatea unității naționale care a susținut acest guvern încă de la crearea sa a dispărut. În discursul meu de inaugurare în Parlament am spus întotdeauna că acest executiv ar merge înainte doar dacă va exista o perspectivă clară de a putea duce la îndeplinire programul de guvernare în care forțele politice și-au pus încrederea”, a spus premierul.

Votul s-a desfășurat astfel: 172 de voturi au fost "pentru" şi 39 "împotrivă" pentru un pachet de măsuri sociale, menit să îi ajute pe italienii care se luptă cu inflația și cu prețuri în creştere ale energiei. Senatorii M5S nu au participat la vot, așa cum au anunțat anterior. 

 

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, ar putea accepta sau respinge demisia lui Mario Draghi

 

Draghi ar fi trebuit să se întâlnească joi cu preşedintele Sergio Mattarella pentru a decide următorii paşi, inclusiv acceptarea demisiei. Premierul italian a precizat în mod repetat că populiştii de la partidul "5 Stele" se numără printre partenerii de coaliţie care s-au înscris pentru a face parte din guvernul său anul trecut şi că nu va continua fără ei.

Potrivit Bloomberg, dacă Draghi își va prezenta demisia preşedintelui Sergio Mattarella, acesta din urmă ar putea să o accepte, dar ar putea la fel de bine să o respingă. Totodată, președintele Italiei i-ar putea cere fostului șef al Băncii Centrale Europene să caute sprijinul tuturor aliaților pentru un nou vot de încredere, după o nouă rundă de discuții. Un colaps al coaliției ar putea determina alegeri anticipate, posibil în toamnă, dar majoritatea partidelor ar încerca să evite acest lucru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel