Marinari sirieni, blocaţi de doi ani la bordul unei nave din portul Constanţa. "Practic este o puşcărie plutitoare"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Situație disperată pentru patru marinari sirienii, care de doi ani sunt blocaţi la bordul unei nave, în Portul Constanţa.

Au trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, în care au suferit de foame, nu au avut căldura şi nici curent electric. Nu au avut nici bani şi nici dreptul de a coborî de pe navă. Astăzi sunt sub protecția unui sindicat internațional care le oferă mâncare și asistență juridică. Au câștigat procesul împotriva firmei care i-a angajat, dar nu i-a plătit. Așteaptă ca nava să fie vândută, să-și încaseze salariile și să plece.

Nava "Ali Bey" este la cheu, o poate vedea oricine trece prin Portul Constanța. Silueta ei alb-albastră se zărește și de pe terasele cu panoramă spre port. Ascunsă de priviri este suferința celor patru marinari sirieni care trăiesc aici din noiembrie 2020.

Comandantul Dahha Abdullah are 36 de ani si este la timona navei din iunie 2019. Vorbeste engleza fluent si spune că trece prin cea mai grea experiență din viața sa.

"E o puscarie, literalmente o puscarie. Doar mancam, facem putin sport si dormim. Mancam, facem putin sport si dormim.", spune comandantul pentru Antena 3.

Marinari sirieni, blocaţi de doi ani în România: "Practic este o puşcărie plutitoare"

 

Situaţia marinarilor captivi este confirmată şi de Adrian Mihalcioiu, de la Sindicatul International al Navigatorilor:  "Au fost lasati fara mancare, fara posibilitatea de-a se-ncalzi, fara apa. Echipajul nu are liber de iesit la cheu cu exceptia comandantului; ceilalti 3 stau aici efectiv din luna decembrie 2020. Practic este o puscarie plutitoare pe care oamenii astia o populeaza".

"La bord erau navigatori sirieni, in Siria este razboi; s-a profitat de faptul ca ei n-au cum sa plece de la nava si-atunci era un fel de lant al slabicinuilor: armatorul nu-i platea, ei nu puteau sa coboare sa se duca-n Siria pentru ca era razboi si-i trimitea direct pe front. Şi a fost asa o perioada de cativa ani de zile in care acesti oameni, - - sunt oameni de 4 ani, de 5 ani, de 6 ani - au ramas la nava, salariile lor s-au tot ingrosat" - explică  Adrian Mihalcioiu.

Continuarea, pe Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel