Marea Britanie va trimite în Ucraina sisteme de rachete cu lansare multiplă M270

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Marea Britanie va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, a declarat secretarul apărării, în ciuda amenințării Rusiei la adresa Occidentului, scrie BBC.

Ben Wallace a declarat că sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 va ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. Guvernul britanic nu a precizat câte arme vor fi trimise, dar BBC raportează că inițial vor fi trei sisteme.

 

Decizia a fost coordonată cu SUA, care a anunțat săptămâna trecută că va furniza și un sistem de rachete

 

Măsura luată de SUA a provocat deja furia Moscovei, iar duminică președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va extinde lista țintelor pe care Rusia le va ataca în Ucraina dacă țările occidentale vor trimite arme cu rază lungă de acțiune la Kiev.

Guvernul britanic a declarat că militarii ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie, în următoarele săptămâni, cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor.

Anunțând această mișcare, Wallace a declarat că Marea Britanie își asumă un rol de lider în furnizarea către trupele ucrainene a "armelor vitale de care au nevoie pentru a-și apăra țara de o invazie neprovocată".

El a spus: "Pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel trebuie să se schimbe și sprijinul nostru pentru Ucraina. Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă extrem de capabile le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele lui Putin au folosit-o fără discriminare pentru a lovi orașele".

 

Marea Britanie și America au fost în frunte în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei

 

Marea Britanie și America au fost în frunte în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, dar oferirea de rachete avansate cu rază lungă de acțiune marchează o schimbare semnificativă, a declarat Jonathan Beale, corespondentul de apărare al BBC.

Este, de asemenea, o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să concureze cu vastul arsenal de artilerie al Rusiei, a adăugat el.

Sistemul britanic de rachete cu lansare multiplă poate lansa 12 rachete sol-suprafață într-un minut și poate lovi ținte pe o rază de 80 km cu o precizie precisă - mult mai departe decât artileria pe care o deține în prezent Ucraina.

Sistemul este similar celui trimis de SUA, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Săptămâna trecută, Washingtonul a declarat că va furniza Ucrainei patru lansatoare de rachete multiple HIMARS - după ce a primit garanții că acestea vor fi folosite doar în scopuri defensive și nu pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Într-un interviu acordat duminică la televiziunea de stat rusă, dl Putin a declarat: "În general, toată această agitație legată de livrările suplimentare de armament, în opinia mea, are un singur scop - să prelungească conflictul armat cât mai mult posibil".

 

Liderul rus a declarat că ceea ce furnizează SUA nu este "nimic nou"

 

Dar a avertizat împotriva trimiterii de rachete cu rază de acțiune mai mare: "Dacă acestea sunt furnizate, vom trage concluziile corespunzătoare din acest lucru și vom folosi armele noastre, din care avem destule, pentru a lovi acele ținte pe care nu le lovim încă."

Avertismentul a venit în timp ce explozii au zguduit duminică părți ale Kievului, în primul asalt asupra capitalei din ultimele săptămâni, în timp ce luptele acerbe pentru controlul orașelor și localităților cheie din regiunea Donbas din estul țării continuă.

Rusia și-a reorientat eforturile militare către Donbas la sfârșitul lunii martie, după ce s-a retras din regiunea Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel