Marea Britanie. Trei cincimi dintre britanici se luptă deja să țină pasul cu facturile - iar unul din patru se află acum în dificultate financiară

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Marea Britanie. Trei cincimi dintre britanici se luptă deja să țină pasul cu facturile - iar unul din patru se află acum în dificultate financiară / Foto: Unsplash
Marea Britanie. Trei cincimi dintre britanici se luptă deja să țină pasul cu facturile - iar unul din patru se află acum în dificultate financiară / Foto: Unsplash

Șase din zece persoane se străduiesc să țină pasul cu facturile, potrivit unui nou sondaj extins realizat de Autoritatea de Conduită Financiară.

Costurile în creștere ale alimentelor și energiei pun la grea încercare finanțele gospodăriilor, iar una din patru persoane declară că se află în dificultate financiară sau că s-ar afla în această situație dacă ar suferi un șoc financiar. 

Îngrijorările ridicate de aceste rezultate sunt exacerbate de momentul în care a fost realizat sondajul, FCA intervievând 19 000 de adulți din Regatul Unit între februarie și iunie - când facturile la energie erau mai mici.

 

Creșterea prețurilor la energie va pune și mai multă presiune asupra celui care o va înlocui Liz Truss 

 

De asemenea, sondajul a fost realizat în contextul în care noul cancelar Jeremy Hunt a anunțat că garanția prețurilor la energie care blochează plafonul de preț la 2.500 de lire sterline pentru gospodăria medie se va încheia în aprilie, în loc să dureze doi ani. 

FCA a declarat că este clar că oamenii din toată țara se luptă să țină pasul cu facturile și că a crescut numărul persoanelor aflate în dificultate financiară.

Sondajul său a constatat că plata facturilor a fost o povară "grea" pentru 7.8 milioane de persoane, un plus de 2.5 milioane de persoane din 2020. 

În total, se estimează că aproape 32 de milioane, sau 60% dintre adulții din Marea Britanie, au considerat că este o povară grea sau "oarecum o povară" - o creștere de aproximativ 6 milioane în doi ani. 

 

Aproape 13 milioane de persoane au în prezent o reziliență financiară scăzută

 

Aproximativ 4,2 milioane de persoane au ratat deja plata facturilor casnice sau a ratelor de credit în trei sau mai multe din ultimele șase luni, în creștere de la 3,8 milioane în 2020. 

Una din patru persoane, ceea ce echivalează cu aproape 13 milioane de persoane, are în prezent o reziliență financiară scăzută - cu aproape 2 milioane mai mult decât în 2020.

Adulții care locuiesc în zonele cele mai defavorizate din Marea Britanie au fost de aproape șapte ori mai susceptibili de a se afla în dificultate financiară decât cei care locuiesc în zonele cele mai puțin favorizate, a precizat FCA.

De asemenea, cercetarea a constatat că 27% dintre persoanele de culoare au declarat că li se pare o povară grea să țină pasul cu facturile, ceea ce este semnificativ mai mare decât 15% dintre adulții din Marea Britanie în general.

 

Nordul Angliei este mai afectat financiar decât sudul

 

Aproximativ 12% dintre persoanele din nord-estul și 10% din nord-vestul Angliei au fost găsite în dificultate financiară, comparativ cu 6% în sud-est și sud-vest.

Sheldon Mills, director executiv pentru consumatori și concurență în cadrul FCA, a declarat: "Cercetarea noastră arată că oamenii din întreaga țară se luptă să se țină la zi cu plata facturilor.

Dacă vă confruntați cu dificultăți financiare, nu trebuie să vă luptați singuri. Există consiliere gratuită în materie de îndatorare, iar noi am spus firmelor că trebuie să colaboreze cu clienții lor pentru a rezolva orice problemă de plată.”

 

Prețurile alimentelor au crescut cu 14,5% față de anul precedent

 

Prețurile alimentelor au crescut cu 14,5% față de anul precedent, reprezentând cea mai mare creștere anuală din 1980 încoace, în timp ce costurile cu locuințele și utilitățile au sărit cu 20,2%.

Tracy Crookes, planificator financiar la Quilter, a declarat: "Studiul Financial Lives Survey de la FCA arată cât de precare erau finanțele gospodăriilor la începutul acestui an și că este probabil ca situația să se fi deteriorat de atunci, pe măsură ce presiunile legate de costul vieții se intensifică. 

Economiile pandemice au acționat ca un tampon, dar este probabil să fie consumate într-un ritm alarmant, iar cu un sfert dintre adulți având o rezistență financiară scăzută, ne îndreptăm spre o bombă cu ceas.”

 

Myron Jobson: „Reziliența financiară a națiunii este pe muchie de cuțit”

 

Myron Jobson, analist senior de finanțe personale la Interactive Investor, se așteaptă, de asemenea, ca numărul persoanelor care se confruntă cu dificultăți financiare să crească și mai mult în lunile următoare.

'Faptul că unul din patru adulți britanici se află în dificultate financiară sau s-ar putea afla rapid în dificultate dacă ar suferi un șoc financiar este extrem de îngrijorător. 

În condițiile în care salariile nu reușesc să țină pasul cu inflația galopantă și puțul de economisire blocat se epuizează pentru mulți 'economiști accidentali' din Covidiu, numărul persoanelor care se luptă să țină pasul cu facturile ar putea crește și mai mult în lunile următoare'. 

Sarah Coles, analist senior de finanțe personale la Hargreaves Lansdown, subliniază că cei cu venituri mici vor fi cei mai afectați.

'Faptul că atât de multe dintre cele mai grave creșteri de prețuri se regăsesc printre produsele absolut esențiale ale vieții, care înghit o parte atât de mare din veniturile mai mici, înseamnă că daunele provocate de aceste creșteri de prețuri sunt profunde', conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel