Marea Britanie promite să apere Suedia, indiferent dacă aderă sau nu la NATO

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Marea Britanie va oferi asistenţă militară Suediei, indiferent dacă va cere sau nu aderarea la NATO, în cazul în care ar fi atacată de Rusia, a afirmat miercuri, în cursul vizitei la Stockholm, premierul britanic, Boris Johnson, citat de BBC News.

"Marea Britanie va oferi asistenţă în funcţie de solicitările Suediei. Ceea ce contează este ce va solicita Suedia. În plus, Marea Britanie va susţine Suedia indiferent de parcursul pe care îl va decide în privinţa aderării la NATO", a declarat Boris Johnson.

"Tensiunile în această parte a Europei au crescut în ultima perioadă, în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina", a afirmat, la rândul său, premierul Suediei, Magdalena Andersson.

Boris Johnson a explicat că noul acord de securitate între Marea Britanie şi Suedia include şi exerciţii militare comune, precum şi intensificarea schimburilor de informaţii. "Ne va permite să facem schimburi mai intense de informaţii, să intensificăm exerciţiile militare şi să dezvoltăm tehnologie împreună. Acest acord protejează valorile Suediei şi Marii Britanii şi aduce chiar mai aproape cele două ţări", a subliniat Boris Johnson.

Finlanda şi Suedia analizează posibilităţi de a depune cereri pentru aderarea la NATO, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. "NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Citește mai departe: Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

 

Administraţia Joseph Biden intenţionează să intensifice activităţile SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică, în contextul în care China are rolul central în această zonă după decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), informează site-ul Axios.com.

Preşedintele Joseph Biden se va deplasa în Coreea de Sud şi în Japonia în perioada 20-24 mai. Turneul are rolul "avansării angajamentului în sensul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise" şi a consolidării alianţelor SUA cu Japonia şi Coreea de Sud, a declarat recent Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Vizita preşedintelui american în Japonia "coincide cu lansarea formală" a noului cadru economic regional coordonat de Statele Unite, a afirmat ambasadorul nipon la Washington, Koji Tomita.

Joseph Biden a anunţat la sfârşitul anului 2021 planul de lansare a Cadrului Economic în zona Indo-Pacifică (IPEF), care va include activităţi comerciale, standarde în domeniul digital, investiţii în energie ecologică şi în infrastructură. Proiectul nu va lua "forma unui acord comercial tradiţional", a explicat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo.

Japonia a îndemnat Statele Unite să adere la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), un tratat care a succedat Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), dar procedurile de aderare la acordul care include 11 ţări sunt îndelungate.

Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2017 retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, iar, în acest context, China a rămas principala putere economică în această zonă.

China a solicitat atât aderarea la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), dar a lansat şi propriul cadru comercial regional, Parteneriatul Complet Economic Regional, din care fac parte 15 naţiuni, printre care Australia şi Japonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel