MApN confirmă: „Rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova“. Ce spune ministerul despre pericolul asupra României

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rachete rusești au lovit apartamente din Ucraina, provocând moartea unei persoane
Rachete rusești au lovit apartamente din Ucraina, provocând moartea unei persoane

Ministerul român al Apărării anunță că a detectat "ținte aeriene" lansate luni dimineață din Rusia și care au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Precizările vin după ce ministrul de Externe de la Chișinău a declarat că a cerut convocarea ambasadorului rus, după ce Republica Moldova a fost survolată de trei rachete rusești, lansate, cel mai probabil, de pe nave militare aflate în Marea Neagră.

''Trei rachete lansate de pe nave ruse din Marea Neagră asupra Ucrainei în această dimineaţă au traversat spaţiul aerian al Moldovei. Am dispus ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru a oferi o explicaţie'', a scris pe Twitter ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Armata ucraineană a anunţat că Rusia a lansat 75 de rachete asupra Ucrainei luni dimineaţa, într-o serie de bombardamente asupra mai multor oraşe ale ţării. "În dimineaţa zilei de luni, agresorul a lansat 75 de rachete, (dintre care) 41 au fost doborâte de apărarea noastră aeriană", a anunţat pe Telegram comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, precizând că Rusia a utilizat "drone de luptă".

MApN confirmă: „Rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova“

 

Autoritățile ucrainene au comunicat că atacul rus de luni dimineață, în urma căruia s-au înregistrat zeci de morți și de răniți, a implicat 75 de rachete, dintre care mai mult de jumătate au fost neutralizate de apărarea antiaeriană.

"Structurile Statului Major al Forțelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ținte aeriene care au evoluat în spațiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spațiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Din analiza traiectelor de evoluție şi a parametrilor de zbor, a rezultat că țintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

MApN: "Țintele aeriene nu au reprezentat un pericol pentru România"

 

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranța traficului aerian al României și al NATO.

Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă și control național al României și al NATO și asigură informarea și avertizarea timpurie a decidenților militari și politici din România și din Alianță.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite", se menționează în comunicatul emis astăzi de MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel