Malta. Peste 100 de migranți, amenințați cu armele și trimiși în Italia: "Aveți 30 de minute"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)

Marina malteză a refuzat să primească migranţi blocaţi pe mare şi i-a îndreptat spre Italia după ce le-a furnizat carburant, au informat, marţi, publicațiile The Guardian şi Avvenire într-o relatare comună, potrivit dpa. 

O ambarcaţiune gonflabilă în care se aflau 101 solicitanţi de azil a intrat în apele teritoriale malteze în 11 aprilie, unde a fost interceptată de nave ale Forţelor armate malteze (AFM).

"Au venit la noi şi ne-au spus 'Malta are un virus numit corona dacă aţi auzit de asta. Nu vă putem lua pentru că toată lumea este bolnavă în Malta. Şi Malta este mică şi nu vă poate lua pe toţi'. Ne-au dat veste de salvare roşii, un nou motor şi carburant şi ne-au zis că ne vor arăta ruta spre Italia. Apoi, au îndreptat armele spre noi şi ne-au spus: 'Vă dăm 30 de minute' '', a declarat un migrant, potrivit Agerpres.

În imagini publicate de cele două cotidiane şi furnizate de Alarm Phone, o linie de asistenţă pentru migranţi aflaţi în situaţii dificile pe mare, pot fi văzuţi câţiva migranţi înghesuiţi în barca gonflabilă şi alţii, cu veste de salvare roşii, înotând în mare.

O navă cu acronimul AFM poate fi văzută în apropiere, iar în depărtare un vas al Gărzii de coastă, ceea ce sugerează că incidentul a avut loc în apropierea ţărmurilor Maltei.

Migranţii, despre care se crede că au plecat din Zliten, localitate situată la 150 kilometri este de capitala libiană Tripoli, pe 8 aprilie, au sosit la Pozzallo, în insula italiană Sicilia, pe 12 aprilie.

Conform dreptului internaţional, Malta este obligată să salveze orice persoană în dificultate aflată în apele sale teritoriale. Însă în contextul pandemiei de COVID-19, ţara a închis o parte a porturilor sale pentru migranţii veniţi pe mare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel