MAE reacționează după declarațiile făcute de președintele Ungariei. Ambasadorul Ungariei, convocat de Aurescu

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
MAE reacționează după declarațiile făcute de președintele Ungariei. Ambasadorul Ungariei, convocat de Aurescu. Sursa foto: facebook/MAE
MAE reacționează după declarațiile făcute de președintele Ungariei. Ambasadorul Ungariei, convocat de Aurescu. Sursa foto: facebook/MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că „l-a contactat prompt” pe ambasadorul ungar la București, în contextul vizitei efectuate de președinta ungară Katalin Novak în România, și și-a exprimat „dezaprobarea fermă cu privire la faptul că (…) și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”.

MAE nu a precizat despre ce regiune este vorba, însă în una dintre postările publicate pe pagina de Facebook a președintei ungare în contextul vizitei în România a sunat în felul următor: „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Doamne!”.

Comunicatul transmis de MAE în contextul vizitei efectuate de președinta Ungariei în România: "Ca urmare a mesajelor publice transmise de Președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României".

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel