Ludovic Orban, despre muncitorii români plecaţi în străinătate: "Foarte mulţi ei au plecat pe cont propriu"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Foarte mulţi dintre cei care au plecat în perioada aceasta la muncă în străinătate au plecat pe cont propriu, nu prin intermediul unei agenţii de recrutare a forţei de muncă, a afirmat, vineri, prim-ministrul Ludovic Orban, care a menţionat că Guvernul monitorizează orice încălcare drepturilor cetăţenilor români şi intervine în astfel de situaţii.

"Foarte mulţi dintre cei care au plecat în perioada asta la muncă în străinătate au plecat pe cont propriu, nu prin intermediul unei agenţii de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate. (...) De asemenea, nu au informat autorităţile privitor la intenţia lor de a pleca", a spus premierul, într-un interviu pentru postul Antena 3.

Şeful Guvernului a reamintit că, după ce s-a produs aglomeraţia din aeroportul de la Cluj, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a emis un ordin care reglementa activitatea operatorilor de transport aerian, dar şi a transportatorilor interni în acest domeniu, pentru a evita riscul de contaminare. El a adăugat că Guvernul nu a fost implicat în negocierea dintre companii şi cetăţenii români, dar că monitorizează orice încălcare a drepturilor acestor cetăţeni şi intervine în astfel de cazuri.

"Noi nu am fost în nici un fel implicaţi în negocierea şi în semnarea contractelor acestor cetăţeni români cu angajatorii lor, mai ales din Germania. Practic a fost o negociere (...) care s-a făcut între persoane şi angajatorii lor. (...) Ei au mai lucrat, foarte mulţi dintre ei, la fermele respective sau la companiile respective şi ei şi-au stabilit discuţia şi negocierea de angajare pe perioada de angajare sezonieră, direct între cetăţenii români care au mai lucrat acolo şi angajatorii lor, aducând şi alte persoane din prietenii lor, dintre cei pe care îi cunosc. Orice fel de încălcare a unui drept al unui cetăţean român de către o companie care a angajat români o monitorizăm şi intervenim, atât prin intervenţii la nivel de ambasadă, cât şi de la guvern la guvern", a spus el.

Orban a reiterat că Guvernul nu poate să împiedice niciun cetăţean român să plece într-o altă ţară, în special pentru a munci.

"Sunt cetăţeni români care au oferte de contracte pentru munci sezoniere, în special în agricultură sau în servicii sociale în mai multe ţări: în Germania, în Olanda, inclusiv în Italia sunt oferte de contracte de muncă, în Austria. Europa înseamnă libertatea circulaţiei persoanelor, mărfurilor, ideilor. Guvernul nu poate să împiedice niciun cetăţean român să plece într-o altă ţară, cu atât mai mult să plece să muncească într-o altă ţară", a mai precizat premierul Orban. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel