Lucrătorii celui mai mare port de containere din Marea Britanie intră în grevă pentru opt zile: Transportul de mărfuri, paralizat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Lucrătorii portuari de la cel mai mare port de containere din Marea Britanie au intrat în grevă pentru prima dată în ultimii 30 de ani. 

Aproximativ 1.900 de membri ai sindicatului Unite de la Felixstowe din Suffolk vor ieși în stradă timp de opt zile, în cadrul unei dispute legate de salarii, relatează BBC.

Unite a declarat că membrii au respins o ofertă salarială de 7% din partea Felixstowe Dock and Railway Company, despre care a spus că este sub rata inflației.

O linie de pichetare s-a format duminică dimineața devreme, când a început greva, iar sindicatul a declarat că va fi ocupată până la ora 22:00 în fiecare zi a grevei.

Miles Hubbard, de la biroul regional al Unite, a declarat pentru BBC: "Foarte puțini oameni s-au prezentat la muncă în această dimineață. Linia de pichetare a fost instalată de la ora 6 dimineața și primim un mare sprijin din partea publicului."

Aproximativ 2.550 de persoane lucrează în portul Felixstowe - cel mai aglomerat port din țară, care gestionează aproximativ 48% din comerțul cu containere din Marea Britanie. Printre muncitorii aflați în grevă se numără conducători de macarale, operatori de mașini și stivuitori care încarcă și descarcă nave.

Purtătorul de cuvânt al portului, Paul Davey, a declarat că salariul mediu al lucrătorilor de la Felixstowe este de 43.000 de lire sterline, iar angajaților li s-a oferit o creștere de 7% plus o plată unică de 500 de lire sterline.

Lucrătorii celui mai mare port de containere din Marea Britanie intră în grevă pentru opt zile: Transportul de mărfuri, paralizat

 

El a precizat că oferta reprezintă o creștere între 8,1% și 9,6%, în funcție de categoria de lucrător din port, în condițiile în care creșterea salarială medie în țară a fost de 5%. "Avem o economie în scădere, intrăm în recesiune... Cred că este într-adevăr o ofertă foarte corectă", a spus el.

"Dacă [greva] va dura mai mult de opt zile, atunci cei care folosesc portul vor căuta rute alternative, dar în acest moment există stocuri suficiente în lanțul de aprovizionare. Alții au planificat deja rute alternative - nu ne așteptăm la panică",  a declarat un purtător de cuvânt al asociației comerciale Felixstowe pentru BBC. "Ca industrie, suntem incredibil de flexibili și lucrăm de ceva vreme pentru a pune aceste mărfuri în porturi alternative dacă va fi nevoie", a adăugat el.

Marele grup de transport maritim Maersk a avertizat că se așteaptă ca greva să provoace perturbări serioase, unele nave având întârzieri semnificative.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel