Liviu Dragnea, audiat în fața Curții Constituținale. CCR explică de ce a fost adus

 CCR a explicat, joi, că Liviu Dragnea a fost audiat în ședință publică pentru că prezența deținuților în fața Curții este obligatorie dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluționarea unei excepții de neconstituționalitate.

CCR a făcut, joi, precizări în ceea ce privește informațiile apărute în spaţiul public despre „participarea la şedinţa de judecată a lui Liviu Dragnea”.

„Conform procedurii de judecată specifice Curții Constituționale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr.47/1992) și de Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, soluționarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părților indicate prin citativul din dosarul instanței de judecată în fața căreia s-a ridicat respectiva excepție de neconstituționalitate. Așadar, toate aceste părți sunt automat citate și în fața Curții Constituționale, indiferent de calitatea lor procesuală în litigiul în cadrul căruia s-a invocat excepția și indiferent de natura acestuia, unicul criteriu pe baza căruia se face citarea fiind calitatea de parte în acel dosar. Citarea părților este o procedură obligatorie și indispensabilă realizării actului de justiție în general, inclusiv a justiției constituționale, iar vicierea acestei proceduri constituie, conform legislației în vigoare, temei de drept pentru amânarea soluționării cauzei sau chiar de nulitate a hotărârii judecătorești, după caz”, arată CCR.

Potrivit Curții, pe formularul de citație transmis de Curtea Constituțională se menționează expres că „prezența în fața Curții Constituționale nu este obligatorie”.

 „Prezența persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior ședinței“

 

„Prin urmare, obligația Curții este să asigure îndeplinirea procedurii legale de citare a părților din dosar, în timp ce prezența efectivă a părților în fața Curții este la latitudinea acestora. Din acest motiv, niciodată nu se poate cunoaște, anterior ședinței publice de judecată, opțiunea părților, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în fața Curții, personal sau prin reprezentanți. Așadar, nici prezența persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior ședinței de judecată din data de 4 iunie 2020”, mai arată Curtea.

CCR mai precizează că în privința cauzelor penale, în mod legal, deținuții sunt citați din oficiu la fiecare termen, iar aducerea inculpatului aflat în stare de deținere la judecată este obligatorie.

„În consecință, și în fața Curții Constituționale, deținuții sunt de fiecare dată citați, dacă au calitatea de parte într-un dosar privind soluționarea unei excepții de neconstituționalitate, locul de deținere având obligația de a le asigura prezența la Curtea Constituțională, la cererea acestora. În cursul ședinței publice, judecarea cauzelor penale se face cu prioritate. Aceasta a fost practica instanței constituționale de la înființarea sa, prezența deținuților în fața Curții Constituționale la termenele de judecată pentru care au fost citați nefiind un lucru neobișnuit”, potrivit sursei citate.

În 4 iunie, Liviu Dragnea a fost audiat în fața CCR, unde s-a discutat excepția de neconstituționalitate ridicată de fosta sa soție, Bombonica Prodan, privind calitatea funcționarului public în sensul legii penale. CCR a respins excepția ridicată, informează Mediafax.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy