Lista orașelor din Italia cu cele mai mari salarii: Diferențe de până la 20.000 de euro, pentru același post, în regiuni diferite

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În 2021, lucrătorii din sectorul privat din Milano câștigau cu 90% mai mult decât un coleg angajat în Palermo. Dacă se face comparația cu Vibo Valentia, salariul angajatului milanez crește cu până la 164%. Așa reiese dintr-un studiu realizat de Cgia di Mestre.

În 2021, angajații italieni care lucrau în sectorul privat în orașul metropolitan Milano au câștigat în medie 31.202 euro pe an, în timp ce cei din Palermo au încasat 16.349 de euro. În capitala economică a țării, în urmă cu doi ani, un muncitor câștiga în medie cu 90% mai mult decât un coleg angajat în capitala siciliană.

Totuși, dacă se face comparația cu provincia calabreză Vibo Valentia, ultima din țară în ceea ce privește remunerația medie anuală brută, cu 11.823 de euro, salariul angajatului milanez crește cu 164%.

Este ceea ce reiese dintr-un sondaj realizat de Cgia di Mestre, preluat de FanPage, cu privire la salariul mediu brut anual al angajaților italieni care lucrează în sectorul privat, care s-a ridicat la 21.868 de euro în 2021. Asociația profesională a analizat, de asemenea, fiecare provincie italiană în parte: iată care sunt rezultatele.

2. -imagine fara descriere- (cele-mai-bune-salarii.PNG)

Provinciile cu cele mai mari și cele mai mici salarii

 

O analiză provincială a salariilor medii brute plătite angajaților din sectorul privat arată că, în 2021, Milano avea cele mai mari salarii, unde lucrătorii câștigau 31.202 euro pe an. Acesta a fost urmat de Parma, cu 25.912 euro, Bologna, cu 25.797 euro, Modena, cu 25.722 euro și Reggio Emilia, cu 25.566 euro.

"În Emilia, concentrarea puternică a sectoarelor cu productivitate și valoare adăugată ridicată, cum ar fi producția de mașini de lux, mecanică, automobile, mecatronică, biomedicală și agroalimentară, a "garantat" lucrătorilor din aceste teritorii plicuri salariale foarte grele", explică asociația.

3. -imagine fara descriere- (cele-mai-mici-salarii.PNG)

Cele 10 orașe cu cele mai mari salarii

 

Pe de altă parte, cei mai "săraci" angajați se regăsesc în Nuoro, unde salariul mediu brut anual este de 13.338 de euro, în Cosenza cu 13.141 de euro și în Trapani cu 13.137 de euro. În fine, cei mai 'ghinioniști' lucrau în Vibo Valentia, unde au luat acasă doar 11.823 de euro într-un an de muncă.

Inegalitățile salariale dintre Nord și Sud, subliniază asociația, "au rămas practic neschimbate din anii '70, deoarece în sectorul privat, multinaționalele, companiile de utilități, companiile de dimensiuni medii și mari și companiile financiare/de asigurări/bancare, care tind să își plătească angajații cu salarii mult mai mari decât media, sunt situate în principal în zonele metropolitane din Nord.

Aceste tipuri de companii au o proporție foarte mare de personal cu calificări profesionale din totalul personalului (manageri, directori, cadre medii, tehnicieni etc.) și cu un nivel de educație ridicat, cărora trebuie să li se plătească un salariu semnificativ.

În fine, adaugă Cgia, nu trebuie uitat nici faptul că "munca neregulamentară este foarte răspândită, mai ales în sudul Italiei, iar acest flagel social și economic a provocat întotdeauna o scădere a salariilor contractuale în sectoarele (agricultură, servicii personale, comerț etc.) situate în zonele afectate de acest fenomen".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel