Lia Olguța Vasilescu amenință: „Dacă PNL se atinge de o singura virgulă...”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul ministrul al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, amenință că PSD va depune moțiune de cenzură în cazul în care liberalii vor decide să „atingă o singură virgulă din Legea pensiilor publice”.

„Daca PNL se atinge de o singura virgula din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat motiune de cenzura! Nu vom tolera ca acest guvern sa isi bata joc de o lege care are o rata de acceptabilitate de 90 la suta! Nu e o lege care ii priveste doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia si generatiile urmatoare!

1. Legea nu prevede doar cresterea punctului de pensie cu 40 la suta, ci e o lege care va corecta toate inechitatile din sistem, incepand de anul viitor, cand se va intra pe noua formula de calcul. Pentru a beneficia de toate prevederile bune insa, Casa Nationala de Pensii va trebui sa recalculeze toate cele aproximativ 5 milioane de pensii, iar recalcularea trebuia sa inceapa de la 1 ianuarie 2020. Nu au facut nimic pana acum! Nu au recalculat nici macar un dosar pe noua formula desi au trecut 5 luni din acest an!

2. Nu suntem de acord cu impozitarea suplimentara a pensiilor din sistemul public! In prima ordonanta de urgenta data de guvernul PSD, in 2017, am ELIMINAT impozitul pe pensiile sub 2000 de lei si am scazut de la 16 la 10 la suta impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei. De asemenea, am eliminat plata CAS din toate pensiile. Daca in sistemul public sunt si pensii mari, este pentru ca beneficiarii lor au contribuit cu sume mari.

3. Guvenul PNL a promis ca va respecta legea, iar Vasile Câțu a spus ca banii de pensii sunt prinsi in buget. In functie de acest lucru s-a calculat deficitul acestui an si, drept urmare, guvernul s-a imprumutat la dobanzi mai mari. Cum e posibil sa se spuna acum ca nu mai sunt bani de pensii?

4. Noi am gasit solutii sa scadem deficitul de la fondul de pensii de la 16 miliarde, cat era in 2016, la 1 miliard, in 2019, in conditiile in care am crescut pensiile cu 60 la suta! Ei nu gasesc solutii nici macar cand se imprumuta cu sume halucinante?

5. Am scazut datoria publica de la 39 la suta,cat era in 2016, la 36 la suta. Anul acesta datoria publica va creste din nou la 39 la suta! Practic, au anulat in cateva luni 3 ani de guvernare performanta! Noi ne-am imprumutat in 3 ani cu 17 mld euro, ei cu 15 miliarde in 6 luni. Unde sunt banii? Nu s-a construit nicio autostrada, costurile pandemiei sunt suportate de autoritatile locale si nu de la bugetul statului, nu au fost cresteri de venituri pentru populatie!

6. La ora actuala, pensiile reprezinta 7 la suta din PIB. Dupa aplicarea legii pensiilor in integralitatea ei, procentul din PIB va fi de 11,7 la suta. Media europeana este 13 la suta. Am fost noi un guvern iresponsabil? Atunci guvernele celorlalte tari cum pot fi numite?

7. Am lasat deficitul la 2,8 la suta. Acum este 5,7. Pana la sfarsitul anului va fi 9,2 dupa prognoze. Revin cu intrebarea: ce au facut cu banii?

8. Astazi un secretar de stat mi-a spus ca au incasari la buget peste cat au prognozat. Datele reale le vom sti cand Ministerul de Finante le va publica. Dar, daca vrei venituri mai mari, tu suspenzi activitatea Inspectiei Muncii si a Politiei de Frontiera? Ce trafic se face la frontiera de nu mai trebuie sa fie controale?

9. Adunati sumele in plus platite pentru masti si alte produse necesare pandemiei si veti vedea ca 10 miliarde de lei cat sunt necesari la pensii e o gluma... Nu ar fi mai bine sa se opreasca din furat?

10. Orice crestere sub 20 la suta a punctului de pensie nu acopera nici macar rata inflatiei, cumulat, pe intregul an. De ce austeritatea trebuie platita de cei mai saraci dintre romani, din nou?

11. Vreti sa impozitati pensiile speciale? Dati Ordonanta de Urgenta! V-ati laudat ca veti face asta din prima zi de guvernare! Nu numai ca nu ati facut nimic pentru taieri, dar ati solicitat parlamentului si abrogarea OUG59/2017 care plafona pensiile speciale!

12. Daca legea pensiilor publice se va aplica in integralitatea ei, pensiile din sistemul public se vor apropia in cuantum de valoarea multor pensii speciale. Conform simularilor, pensia unui profesor universitar va fi de 8100 lei, iar cea a unui medic de 5000 de lei, in conditiile in care simularile sunt facute la valoarea salariilor din 2017.

Si atunci care ar mai fi rostul pensiilor speciale, din moment ce prin adoptarea acestei legi am vrut ca toata lumea sa beneficieze de o pensie decenta? Da! Dar pentru asta nu trebuie prorogate termene si trebuiesc recalculate toate cele 5 milioane de pensii. Poate o trezeste cineva pe Violeta care de 5 luni ne spune ca nu stie cu cat se cresc pensiile, dar se va informa la Finante. Voi va informati cate o silaba pe saptamana?

Respectati legea! Varstnicilor le-ati cerut sa stea inchisi in casa si sa nu isi vada doua luni copiii, ca sa se respecte legea. Nu e valabil si pentru voi?”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel