Legea Referendumului. Iohannis contraatacă: Voi sesiza CCR

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE atacă pe mai multe fronturi poziția președintelui Iohannis, care a rămas un critic al actualei guvernări. Legea referendumului a fost un act adoptat recent pentru a lua dreptul insitutției prezidențiale de a declanșa referendumul.

La acest demers de limitare a puterii președintelui s-a raliat și UDMR.

Miza legii este una mult mai mare. Schimbarea legii referendumului a plecat de la o decizie a Curții Constituționale. Acesta a hotărât că data referendumului de reviziure a Constituției nu poate fi stabilită prin Hotărâre de guvern. Parlamentarii au schimbat textul legii astfel încât referendumul să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei de modificare a Constituției.

Coaliția majoritară a profitat și l-a eliminat pe președinte din procedura referendumului. Schimbarea este importantă, în contextul în care PSD și aliații săi pregătesc un referendum pentru familia tradițională. De altfel, Liviu Dragnea a anunțat deja un miting uriaș, de 1 milion de oameni, pentru a susține demersul de modificare a Constituției. PSD speră să își consolideze susținerea electorală, asociiindu-se cu Coaliția pentru Familie, care a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției. Validarea referendumului susținut de PSD ar da un impuls electoral coaliției de guvernare. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că nu va promulga Legea referendumului, aşa cum a ajuns în prezent la Administraţia Prezidenţială, precizând că intenţionează să sesizeze CCR. Trimiterea legii la CCR ar putea împinge data referendumului în lunile de iarnă, când mobilizarea la urne este mai dificilă, sau chiar anul viitor, când apare riscul folosirii temei în campania pentru europarlamentare sau prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel