Legea Pensiilor 2019, ADOPTATĂ. Opoziția merge la CCR

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Camera Deputaților a votat miercuri Legea pensiilor. Au fost 193 de voturi pentru şi 1 împotrivă. Camera Deputaților este for decizional în cazul Legii pensiilor, astfel că proiectul merge la promulgare. Opoziţia ameninţă că va ataca la CCR legea.

Deputații au adoptat în plenul de marți un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

„Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera și arăta astfel: „Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

Citește și: Sindicatele CRITICĂ Legea pensiilor

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 și articolul 52 litera a s-a modificat astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Deputatul Eva-Andrea Csep a anunțat, în plenul de marți, că restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilități vor fi cuprinse într-o lege specială care va fi depusă în curând în Parlament.

Potrivit inițiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunțat, după ședința Comisiei, că va discuta cu juriștii și cu partidele de opoziție pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puțin trei motive de neconstituționalitate. Și președintele Consiliului Național al Dizabilității a anunțat că ia acest demers în considerare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel