Legea care trimite Ungaria „înapoi în Evul Mediu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

În plină pandemie de coronavirus, Ungaria a pus capăt recunoașterii legale a persoanelor transgender, adoptând un proiect de lege despre care activiștii pentru drepturile omului spun că împing țara „înapoi spre Evul Mediu”, scrie The Guardian.

Noua lege definește identitatea genului unei persoane ca fiind bazat pe cromozomi obținuți la naștere, ceea ce înseamnă că dispozițiile anterioare prin care persoanele transgender ar putea să își modifice sexul și numele pe documentele oficiale nu vor mai fi disponibile.

Partidului Fidesz al prim-ministrului Viktor Orbán a adoptat proiectul legislativ cu 134 de voturi pentru, 56 de voturi împotrivă și patru abțineri. Este probabil să fie semnat în lege de către președintele János Áder, un aliat apropiat al lui Orbán.

 

Proiectul de lege transgender, parte dintr-un pachet mai mare de legislație

 

Deși Orbán a aprobat un proiect de lege în timpul pandemiei coronavirusului pentru a-i permite să guverneze la nesfârșit prin decret, proiectul de lege transgender a făcut parte dintr-un pachet mai mare de legislație care a trecut prin parlament în mod normal. Acesta a fost propus de viceprim-ministru la 31 martie, Ziua internațională a vizibilității transgenderilor, iar amendamentele depuse de partidele de opoziție au fost eliminate unul câte unul marți.

Legea a fost criticată pe deplin atât în interiorul țării, cât și în străinătate. Bernadett Szél, un parlamentar de opoziție a contestat proiectului de lege din parlament și l-a descris ca fiind unul malefic.

 

Persoanele transgender nu vor putea alege un nume

 

Oamenii transgender și avocații spun că proiectul de lege va duce la creșterea discriminării împotriva comunității, mai ales că viața de zi cu zi a Ungariei impune oamenilor să-și arate frecvent cărțile de identitate.

Înseamnă, de asemenea, că persoanele transgender nu vor putea alege un nume care să se potrivească sexului lor, deoarece legea maghiară prevede alegerea numelor dintr-o listă păstrată de Academia de Științe a țării, care este sortată în funcție de gen.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel