Legea Antițigănismului a fost ADOPTATĂ de Parlament. Poți face ÎNCHISOARE dacă te exprimi nepotrivit

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Legea Antițigănismului a fost adoptată de Parlament
Legea Antițigănismului a fost adoptată de Parlament

Lege Antițigănism 2021. Parlamentul României a adoptat, recent, legea nr. 2/2021 privind antițigănismul. Legea își dorește să diminueze din cazurile de discriminare cu privire la romi, iar pedepsele sunt foarte aspre, mergând până la închisoare. 

Pe 5 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 2/2021. Cunoscută și sub numele de Legea Antițigănismului, actul legislativ prevede măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

De acum înainte trebuie să fim foarte atenți la modul în care ne exprimăm în spațiul public. Potrivit companiei de consultanță juridică Avocatoo, în urma legii, este interzisă folosirea sintagmelor precum "Nu mai fi țigan", "Ce faci, țigane?" sau "Băi, ce țigani!". Totodată, sunt interzise referirile la celebrele "turnulețe".

Iată principalele prevederi ale legii. 

Ce este antițigănismul

 

"Prin antițigănism se înțelege atât percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităților rome sau lăcașurilor lor de cult, tradițiilor și limbii romani". 

Ce sunt materialele antițigănești

 

"c) prin simboluri antițigăniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul;

d) prin materiale antițigăniste se înțelege: imagini, mesaje text, conținut audiovideo, precum și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul."

Ce pedepse prevedea Legea Antițigănismului

 

Articolul 3

Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Articolul 4

Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.

Articolul 5

(1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor antițigăniste.

(3) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută la alin. (1) sau (2), dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public.

Articolul 6

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(3) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin. (1), dacă denunță autorităților existența organizației, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

(4) Dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele prevăzute la alin. (1) și (2) înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Textul integral al legii poate fi citit aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel