Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Lege pentru copiii din diaspora. Simina Tulbure: În Canada este din 1969

Dana Mihai |
Data publicării:
Anul școlar 2023-2024 începe cu „măsuri pentru siguranță și gratuități la transport". Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari încep astăzi / Foto: Unsplash
Anul școlar 2023-2024 începe cu „măsuri pentru siguranță și gratuități la transport". Aproximativ 2.700.000 de elevi şi preşcolari încep astăzi / Foto: Unsplash

Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților, a vorbit despre o lege foarte importantă.

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în diaspora, s-a stabilit, printr-o lege apărută în 2022, înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru ei în școli. Pentru ca măsura să fie aplicabilă cu adevărat, Ministerul Educației a venit acum, printr-un ordin ce se aplică deja, și cu normele de aplicare.

Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.

Despre acest subiect ne-a vorbit Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților.

„În timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, am reușit să avem legea privind grupele de acomodare pentru copiii anterior școlarizați în străinătate. O astfel de lege s-a regăsit în Canada din 1969, chiar și în Franța este. Consiliera mea a făcut parte din aceste grupe de acomodare la Paris. Așa că am copiat bunele practici din diaspora și le-am introdus în România. În noile legi avem aceste grupe de acomodare pentru copiii a căror limbă nativă poate nu este limba română pentru a-i ajuta să se integreze mult mai bine în sistemul de învățământ românesc. Acesta a fost primul succes de care sunt foarte mândră. 

Tot pe zona de preda a limbii române, am avut grijă ca profesoarele de limbă română să aibă parte de un contract în ceea ce privește predarea în străinătate”, a zis Simina Tulbure la dezbaterea „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora", din cadrul proiectului „Vești bune de acasă".

Potrivit legii, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate „noțiuni de limbă, cultură românească”. „Pentru organizarea și predarea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare și schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească", conform legii.

DC Media Group a transmis o nouă dezbatere din cadrul proiectului „Vești bune de acasă":

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel