Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Şcoli românești pentru copiii din diaspora. Ştefan-Iulian Lorincz: Este vorba despre un proiect de lege. Vrem ca școlile să se înființeze cu adevărat / video

Dana Mihai |
Data publicării:
România se confruntă cu rata de abandon școlar cea mai mare din Europa - Ministerul Educației visează la reforme majore  / Foto: Unsplash
România se confruntă cu rata de abandon școlar cea mai mare din Europa - Ministerul Educației visează la reforme majore / Foto: Unsplash

Ştefan-Iulian Lorincz, secretar al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaților, a vorbit în cadrul dezbaterii „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora”, despre inițiativa legislativă prin care să fie înființate școli românești în străinătate.

Ştefan-Iulian Lorincz a depus recent, alături de alți colegi din USR, o inițiativă legislativă în Parlamentul României prin care să fie înființate școli românești în străinătate, în comunitățile în care există cerere.

„Este vorba despre un proiect de lege depus alături de colegul meu Radu Mihail, senator USR de Diaspora. Ceea ce facem prin acest proiect de lege este să aducem niște clarificări pentru ca școlile românești din afara granițelor țării să se înființeze, cu adevărat, la solicitarea comunităților, să nu rămână pe hârtie, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu centrele comunitare care au cam același criteriu, dar nu s-au materializat.

Pe de altă parte, proiectul este un pic mai amplu și ceea ce propun este să extindem și cursul LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească) oferit prin intermediul Institutului Limbii Române. Practic, ministerul va organiza aceste cursuri tot la solicitarea comunităților.

Nu în ultimul rând, propunem ca ministerul să susțină inițiative independente ale comunităților românești, atât în Europa, cât și pe alte continente. Dacă existe asociații, comunități religioase, organizații de români care au depus și au deja pe picioare cursuri de limbă română sau chiar școli românești care funcționează, acestea să fie recunoscute oficial de către statul român.

Pe de altă parte, este foarte important sistemul hibrid. Ceea ce prevedem este ca accesul la școli să se poată face și în sistem hibrid. Sunt foarte mulți copii care poate stau la kilometri distanță de o școală care poate fi înființată în diaspora și aceștia să poată face cursurile în sistem hibrid, online”, a spus Ştefan-Iulian Lorincz.

Statul român nu are o evidență a românilor care urmează cursuri de limba română în străinătate

 

„Oficial, doar Institutului Limbii Române poate afla numărul de copii care învață sau care urmează cursurile de LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească). Acestea sunt chestiuni oficiale, dar sunt absolut convins că sunt foarte multe asociații în diaspora care fac acest lucru și nu sunt recunoscute oficial, au succes pe plan local. Au foarte mulți părinți care își aduc copiii la diferite asociații pentru a învăța limba română, dar nu sunt trecuți, încă, în evidența oficială a statului român. Ceea ce facem în acest proiect de lege este să recunoaștem oficial aceste asociații în așa fel încât să avem niște date statistice mult mai clare legate de copiii care urmează aceste cursuri.

Este foarte important să ne aducem aminte că în ultimii 15 ani, jumătate de milion din copiii români s-au născut în diaspora, ceea ce este un lucru care ar trebui să ne pună multe întrebări”, a mai precizat Ştefan-Iulian Lorincz la „Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora", dezbatere de la DCNews TV și ȘtiriDiaspora.

Video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel