Lege controversată privind mass-media poloneze. Președintele se opune prin drept de veto adoptării

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele polonez Andrzej Duda a respins prin veto o lege controversată privind proprietatea asupra presei, despre care criticii au spus că era menită să reducă la tăcere un post de televiziune deținut de americani și cu o atitudine critică față de guvern, scrie BBC.

Legea ar fi împiedicat companiile din afara Spațiului Economic European să controleze instituțiile media poloneze.

Dacă ar fi fost aprobată, grupul american Discovery ar fi trebuit să își vândă participația la postul de știri TVN24.

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a declarat de mult timp că societățile străine dețin prea multă putere asupra mass-media poloneze și a grăbit adoptarea proiectului de lege în parlament la începutul acestei luni.

Dar criticii au spus că măsura a fost menită să atace TVN24, cel mai urmărit canal de știri din Polonia și o rețea ai cărei reporteri au fost adesea critici față de guvernul conservator.

Societatea-mamă a TVN24, TVN, este deținută de Discovery prin intermediul unei companii cu sediul în Olanda, pentru a eluda interdicția existentă ca firmele non-europene să dețină mai mult de 49% din companiile media poloneze.

Președintele Duda, care este puternic susținut de PiS, a declarat că apreciază încercarea guvernului de a proteja țara de actori potențial ostili, cum ar fi Rusia, dar a remarcat că proiectul de lege a ridicat preocupări semnificative cu privire la drepturile de proprietate.

Lege controversată privind mass-media poloneze

 

El a adăugat că inițiativa nu s-ar fi aplicat retroactiv acordurilor comerciale și tratatelor de investiții existente.

"Proiectul de lege și amendamentele sale se referă la entități care sunt deja prezente pe piață", a declarat Duda. "Există, de asemenea, problema pluralismului mediatic, a libertății de exprimare. Când am luat decizia, am luat în considerare serios acest element".

Mii de polonezi au protestat la începutul acestei luni în fața palatului prezidențial din Varșovia împotriva legii, mulți dintre cei din mulțime fluturând steaguri ale UE și ținând pancarte cu logo-ul TVN24.

Fostul șef al UE, Donald Tusk, care conduce în prezent partidul de opoziție Platforma Civică, a declarat că decizia lui Duda a dovedit că "presiunea are sens".

Și șeful diplomației americane la Varșovia, însărcinatul cu afaceri Bix Aliu, i-a transmis pe Twitter mulțumirile sale lui Duda, potrivt Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel