Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii. Ce trebuie să facă, duminică, toți creștinii

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii. Ce trebuie să facă, duminică, toți creștinii
Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii. Ce trebuie să facă, duminică, toți creștinii

Potrivit Bisericii Ortodoxe, duminică, pe 31 iulie, creștinii sărbătoresc Lăsata Secului, ziua dinainte de începerea Postului Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de 1 august și durează până pe 14 august 2022. Cu o zi, înainte de post, duminică pe 31 iulie are loc Lăsata Secului.

Potrivit tradiției bisericești, în cazul în care 31 iulie pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.

Cuvântul „sec”, din sintagma „lăsatul secului” este înțeles greșit de către români, care îl asociază cu o mâncare slabă, săracă în grăsimi.

Creștinii nu trebuie să asocieze postul cu mâncarea, ci la modul cum se raportează în relațiile cu ceilalți, la cât de calmi, respectuoși și îngăduitori sunt, potrivit crestinortodox.ro.

 

 

Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului

 

Lăsata secului înseamnă ultima zi în care creștinii care vor ține postul Adormirii Maicii Domnului, vor putea să mănânce de dulce, mai exact produse de origine animală: carne, ouă, lapte și brânză.

Un obicei străvechi spune că este bine ca de Lăsata Secului să se organizeze o masă mare și să se cheme rudele și prietenii pentru a petrece împreună.

În Câmpia Bărăganului, se spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi dis-de-dimineață, trebuie să se arunce spre răsărit, relatează Stirileprotv.ro 

Seara, de Lăsata Secului în județul Covasna, creștinii aprind focuri purificatoare. Tradiția spune că acest foc purifică totul în jur și alungă spiritele rele.

 

Postul Adormirii Maicii Domnului, mai scurt decât postul Paștelui și postul Crăciunului

 

Postul Adormii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi cu o durată mai mare din calendarul Creștin Ortodox.

Ca durată, postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt decât postul Paștelui și postul Crăciunului.

Biserica Ortodoxă a hotărât ca postul Adormirii Maicii Domnului să aibă loc în fiecare an, între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea marii sărbători a Fecioarei Maria: Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.

 

Dezlegare la pește, doar o singură dată

 

În Postul Adormirii Maicii Domnului creștinii au doar o singură zi pentru dezlegare la pește, pe data de 6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la Față a Domnului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel