Lapte de bou. Rețeta străveche a românilor, foarte „la modă“ în rândul veganilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
lapte-de-bou
lapte-de-bou

Ca multe alte mâncăruri tradiţionale vechi, reţeta „Lapte de bou” se prepară în special în perioadele de post, având variante diferite, în funcţie de regiunile țării. Rețeta românească veche începe să revină în actualitatea celor care cochetează cu (raw) veganismul.

Laptele de bou este atât un fel de “brânză”, numită și Julfa sau lapte de buhai, din semințe de cânepă, cât și un desert ce seamănă cu baclavaua, realizat cu straturi din aluat nedospit (fript, prăjit și chiar și finalizat în cuptor) cu semințe de cânepă/nuci/migdale/mac și sirop de zahăr, la care se mai adaugă apă de flori, vanilie, coji de citrice etc. 

Deși e împământenit ca obicei culinar moldovenesc, regăsim aceste preparate asemănatoare sub numele de turte, Scutecele lui Hristos - la ucrainieni și aromânii din Dobrogea, numai că aici se creează un fel de aluat.

 În Comuna Racovița din Județul Sibiu rețeta se prepara din prune uscate și se mânca în loc de murături, cu fasole bătută. În alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apă călduță, la care se adăuga pâine. Varianta din Sibiu a rețetei  se întâlnea și în Țara Moților (preparată cu apă) și în Maramureș (preparată cu lapte).

Ingrediente pentru „Lapte de bou“:

 

- 4 căni de seminţe de dovleac, decojite. Sau seminte de cânepă

- un litru de apă/ lapte/lapte vegetal

- sare.

Mod de preparare

 

Apa/ laptele se fierb. Între timp, seminţele de dovleac (sau cânepă) se prăjesc la cuptor şi se macină până se obține o făină fină. Făina din semințe de dovleac (sau cânepă) se adaugă în apa clocotită (sau în laptele clocotit).

Se amestecă ”făina” din semințe și lichidul clocotit până când se obţine o pastă groasă, se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic pentru încă 10 minute.

Secretul bucătarului

 

Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amestecă permanent pe durata preparării. Pentru ca ”făina” din semințe să se amestece cât mai bine cu apa sau cu laptele, semințele prăjite trebuie măcinate cât mai fin.

Apoi se pregătește o mămăligă tare din mălai, care se lasă să se răcească și se taie felii. Se servește ”laptele de bou” cu felii de mămăligă (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucăți de mămăligă în ”laptele de bou”).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel